Работно посещение на семейни центрове в Гьотенбург, Швеция
23.06.2017
Запознаване с концепцията и дейността на семейните центрове в Швеция по програма ЕФЕКТИ.

Третата работна среща на партньорите от Швеция, Германия, Хърватска, Обединеното Кралство и България в рамките на проект ЕФЕКТИ се проведе в Гьотенбург, Швеция в средата на месец юни. Темите на конференцията включваха превенция и здравно образование в ранните години и дългосрочни стратегии за прилагане на здравно образование особено в трудни моменти на преход и стрес.

Наред с многото различни неформални разговори и обмен на информация имахме интензивни работни дни на 19 и 20 юни. Карин Алсен от общината на Гьотенбург направи интересно представяне на политиките на града и проекта „Равен Гьотенбург” включително с информация за промоцията на здравно равенство за всички жители на града.

Вибеке Бинг говори развитието на семейните центрове в Швеция – места за сътрудничество и социално включване. Концепцията е проста – всичко е на едно място и е достъпно за всяко дете. Семейният център събира знание и опит от различни професионалисти, научни среди и хора от социална сфера. Центровете са замислени за родители, които очакват дете и всички деца на възраст до 6 години и техните родители. Те представляват допълнителна предучилищна дейност, наречена  отворена детска градина, в която деца и родители ходят заедно.

Следобед всички заедно посетихме семейния център в Ангеред, един от слабо развитите райони на града. Екипът ни представи своите цели, стратегия, дейности и предизвикателства. Те отговориха на много въпроси и ни показаха центъра.

През втория ден всяка партньорска организация направи кратко представяне  с информация, изводи и коментари по темата на срещата – здравна превенция във всяка страна,  безплатен достъп до здравни услуги, критерии и стратегии за интервенция в случай на малтретиране и неглижиране на деца, държавна политика за достигане на всяко семейство и закрила на децата; здравно образование. 

Както всеки път Фондация Лале покани колеги от други организации да пътуват и да се запознаят на място с оценени и доказани практики в други Европейски страни. Галина Маркова от Ноу Хау центъра за алтернативни грижи за деца към Нов Български Университет и Галина Бисет от Еквилибриум Русе посетиха Гьотенбург с нас.

Абонирайте се за месечен бюлетин
Подкрепете ни