Фамилни групови конференции

2017-01-03

Всички ние се раждаме и живеем в семейства. Всяко семейство е уникално, със своя култура, личности, индивидуална динамика и история. На всяко семейство се случва да  има трудности или проблеми. Има трудни ситуации, свързани с децата, младежите, родителите или възрастните хора в семейството, които могат да бъдат решени лесно с помощта на роднини и приятели. Има и случаи, в които може да е необходима помощ от здравни специалисти, образователни институции, социални услуги или други агенции.   

 Фамилната Групова конференция е начин за намиране на решение на различни проблеми, при който деца, родители, членове на разширеното семейство, приятели се събират, за да направят план. Тя основава се на стара, традиционна и лесна за разбиране концепция – силата на семейния кръг. Фамилната конференция дава възможност на семейството да се събере, мобилизира собствените си сили и ресурси и изработи възможно най-добрия план за преодоляване на проблема на дете или друг човек от семейството. Членовете на семейството вземат решенията и поемат отговорността. Професионалистите не решават – те предлагат необходимата информация, подкрепа и услуги. 

Фондация Лале постави началото на прилагането на метода Фамилни групови конференции в България през 2011 година с програма "Вяра в семейството" с изключителното партньорство на Eigen Kracht Centrale. Фондация Лале е активен член на Европейската мрежа за Фамилни групови конференции.

 

Последна новина

09.10.2017
Фондация Лале представи развитието на ФГК в България на годишната среща на Европейската мрежа в Прага.

Тази есен срещата бе организирана от Асоциацията за фамилни групови конференции в Чешката Република с домакинството на IV Район на Община Прага. Около 50 представители на повече от 20 организации от страни в Европа се събраха в Прага за 3 дни на годишната среща на Европейската мрежа за ФГК. Участваха колеги от Швеция, Норвегия, Нидерландия, Англия, Шотландия и Уелс, Италия, Швейцария, Австрия, България, Словакия, Чехия, Босна и Херцеговина, Франция, Германия и други.

От 4 до 6 октомври те споделиха информация от своите страни за последни развития, предизвикателства и успехи, изследвания и нови практики. Множество въпроси бяха поставени и дискусиите бяха много интересни.  Времето за „отворено пространство“ включваше представяния и обсъждания на тема:

  • Връзки за целия живот – намиране на връзки за деца в социални грижи
  • Стандарти за обучение на координатори
  • Присъствие / участие на децата
  • Подготовка на деца и младежи
  • Комуникационни инструменти за ФГК
  • ФГК и домашно насилие
  • ФГК в училище и други.

 

ОЩЕ НОВИНИ ПО ПРОГРАМАТА
Абонирайте се за месечен бюлетин