BG | EN

Четвъртък, 30 Юли 2015   

Спомени… за бъдещето, Хисаря
 Проект “Спомени… за бъдещето”

 

5Проектът “Спомени… за бъдещето” възникна като идея от членове на местния пенсионерски клуб. Заедно с партньорите ни от Туристическия информационен център решихме да я реализираме. Основната дейност беше издирването на архивен снимков материал, срещите с хора от общността, записване на разказите и спомените за 20-те и 30-те години на миналия век. Това беше най-приятната част от работата за екипа. В инициативата се включиха 10 доброволци на читалището, пенсионерския клуб и Туристическия център, както и 28 граждани, които предоставиха снимки от семейните си албуми. Средната възраст на доброволците е 26 години. Дори местните медии и Общинска администрация постъпиха патриотично, като подкрепиха проекта финансово. Следваха другите дейности - отпечатване на фотосите, рамкирането и аранжирането. Официалното откриване на изложбата “Спомени за… бъдещето” беше вълнуваща среща за екипа, доброволците, партньорите и всички местни хора, които очакваха събитието с нетърпение.

 

5

Проектът беше насочен към местната общност с цел  насърчаване на активността, обединение и диалог между поколенията. Възрастните хора от нашия град бяха дълбоко развълнувани от вниманието, което беше проявено към тях и от възможността да бъдат полезни. Някои от присъстващите на откриването на изложбата доведоха по-късно своите деца и внуци, за да споделят заедно спомените си за отминалите времена. Хората от средната възраст и по-младите също бяха заинтригувани от черно-белите фотоси. Имаше хора, пристигнали от други градове на страната, специално за изложбата. Промяната, която забелязахме е повишеното желание за обществена активност, за съхранение на миналото и традициите. Така че, основната ни цел – да съберем “спомени за…” нашия град и да ги предадем в “бъдещето”, на следващите поколения, беше изпълнена. Допълнително - получихме удовлетворение от добре свършената работа и положителните отзиви. 

5

    5

След приключване на изложбата на 30 юни част от фотографиите са експонирани в приемните на Общинска администрация Хисаря, а друга част са подредени в Центъра за информационни услуги и библиотеката, които се намират в читалището. Вече работим и по предложенията, дадени от местната общност за събирането на снимките в албум, който да се разпространява сред нашите съграждани в чужбина, както и да се продава на гостите на града.

 

Народно читалище “Иван Вазов”, Хисаря

Людмила Михайлова

бул. “Генерал Гурко” № 23

Хисаря, 4180

Тел. 0337/ 6 21 41; 6 25 43

hissar_infotour@abv.bg

 


Проект на Месеца

 

 Tulip Foundation
Сайтът е дарение от Webfactory Bulgaria