„Общество на всички възрасти” - кампания за Международния ден на възрастните хора 1 октомври
01.10.2016
За девета поредна година Фондация Лале организира кампания „Общество на всички възрасти”.

За девета поредна година Фондация Лале организира кампания „Общество на всички възрасти” по повод на 1 октомври с цел да привлече вниманието на обществото към възможностите и приноса на възрастните хора, които са особено важни в условията на демографски промени в Европа и света.

Благодарим на всички колеги, приятели, съмишленици, които се включиха в кампанията и помогнаха заедно да покажем признанието си към нашите майки и бащи, баби и дядовци и да чуем какво те имат да ни кажат:

Членовете на клуб „Сребърна есен“ към Благотворително дружество „Донка Паприкова“ за поредна година подготвиха една приятна вечер, посветена на Международния ден на музиката, поезията и възрастните хора. Концертът се състоя в Софийската градска художествена галерия, като в музикалната част се изявиха млади и с международно признание изпълнители, а в литературната –членове на клуба. Началото на концерта започна с изпълнение на Лудвиг ван Бетовен от трио Ева Гигова -цигулка, Анжела Тодорова- пиано и Симеон Шиндаров-контрабас, последвано от вариации на тема „Полегнала е Тодора“ от Красимир Кюркчийски в изпълнение на Анжела Тодорова, концерт за цигулка, 1 част – Йоана Русева, на рояла проф. Ангелина Петрова и завърши с проф. Даниела Андонова, която изпълни Й.С. Бах- Зилоти, Хорал в си минор и И. Стравински- Руски танц из балетна сюита „Петрушка“. Между музикалните изпълнения свои произведения прочетоха Благовеста Ангелова, Светла Пачева, Мариана Еклесия, Мариана Кадемова и Надя Петрова, всички с по няколко стихосбирки и награди за литература. Пожелаваме на всички възрастни хора да са здрави и имат дух за творчество.

Български червен кръст отбеляза Деня със състезания между възрастни доброволци от цялата страна по оказване на първа долекарска помощ.

Клубът на пенсионера и Клубът за автентичен фолклор и краезнание към Център за личностно развитие и просперитет, Тервел, обл. Добрич организираха среща по между си. Възрастните жени изпълниха народни песни, а младите хора разказаха за своя интерес към изследване на корените на българското фолклорно богатство и мотивите, движещи живота на преносителите му през времето. Но най-ценното в срещата бе неподправения взаимен интерес и внимание между възрастните и младите хора.

В Комплекс за социални услуги за деца и възрастни в Ямбол се проведе спортен празник „Позитивни и активни във всички възрасти”. Участваха хора от Спортен клуб на инвалида „Ямбол- 99”, Клуб на инвалида в Ямбол, потребители на социални услуги от Център за социална рехабилитация и интеграция и Дневен център за деца с увреждания, както и много възрастни и деца от града. Имаше обособени кътове за занимания според възможностите на хората – петанка, шах, тенис на маса, федербал, табла, и др., както и ателие „Баба и внуче” , в което възрастните хора четоха приказки на децата от Дневния център за деца с увреждания.

Народно читалище „Освобождение – 1884 г.”, с. Шейново, общ. Казанлък отбеляза Деня с голям празник в селото със специален поздрав от кмета на селото- г-н Данчо Данов, кратко обучение от РЗИ Ст. Загора на тема „Здравословно хранене”, поздрав от Тракийско дружество “Петко Воевода”, поздрав от клуба на готините баби от с. Шейново, стихотворения от учениците и децата от детската градина и включване на театралното студио на Читалището. Всички възрастни хора получиха ръчно изработени поздравителни картички от децата на с. Шейново, а за дамите и по едно цвете.

Народно читалище „Развитие-1926”, с. Стража, общ. Търговище организира участие на Групата за автентични шопски народни песни в Шести общински фестивал „Сребърни пафти” в с. Острец, общ. Търговище; почистване на войнишкия паметник в село Стража с участието на доброволци-ученици и пенсионери и участие на ученици и пенсионери в тържественото отбелязване на 100 години от Тутраканската епопея: поднасяне на цветя и  почитане паметта на наши съселяни, загинали през Първата световна война.

Народно читалище „Св. Св. Кирил и Методий–1933“, с. Братаница, обл. Пазарджик отпразнуваха Деня с възрастните хора в ДЦВХ „С надежда за бъдещето“ със слайдшоу от снимков материал от мероприятия на клуба и видео прожекция на „Химн на пенсионера“ с текст на Недялко Йорданов, „Остаряваме бавно“ и откъс от „Българи от старо време“ - постановка на самодейния театър при читалището. Поздравителен адрес към възрастните и подарък цвете, надиграване и конкурс – дегустация „Царица лютеница“, произведена от членове на клуба бяха другите приятни изненади.

Библиотеката към Народно читалище „Светлина-1929”, с. Труд, общ. Марица, обл. Пловдив организира обучение за повишаване на финансовата грамотност на възрастните хора от с. Труд. За лектор беше поканена ученичката Таня Илиева от 12 клас от Националната търговско-банкова гимназия в гр. Пловдив. Разликата в годините не се оказаха пречка за общуването. Всеки имаше възможност да сподели своя личен опит и мнение. Така се зароди една наистина интересна дискусия. Жена от селото сподели, че за няколко месеца не е извършвала никакви транзакции по разплащателната си сметка и въпреки това й взели 12 лв. такса. Тя не знаеше, че независимо от това дали има някакви движения по сметката, клиентът плаща такса, че има открита сметка в съответната банка. Други от възрастните хора разказаха за своя опит в купуването на стока на изплащане. В процеса на обучение обърнахме внимание и на начина на попълване на документи. Оказа се, че масово присъстващите не пишат нищо в празното поле пред сумата на банковия документ. Това е рисковано, защото попълнените от тях данни могат да бъдат подправени от някой недобронамерен човек. Събитието беше полезно за всички. Участниците бяха впечатлени от презентацията на Таня, а презентаторката беше въодушевена от техните истории. Това не е първата подобна презентация, организирана от библиотекарката Светла Божилова. Ежедневно в малката библиотека се случват различни неща, които развиват интелекта на малки и големи и превръщат библиотеката във важен културен център за всички хора от селото.

Народно читалище „Фар-1930", с. Паволче, общ. Враца заедно с кметството и клубът на пенсионера организираха седянка в парка с помощта на младежите от „Резиденция Баба 2016”. Плетохме чорапи, пошивахме гоблени, чепкахме вълна, а бабите демонстрираха пред гостите уменията си в преденето с хурка. Резидентите  приготвиха ястия научени от свойте баби, чрез които показаха благодарноста и признателноста си към  възрастните хора. Повеселихме се, поиграхме край огъня и научихме младежите на местното хора „Карамфилчето”.

Народно читалище „Христо Ботев-27”, с. Коиловци, общ. Плевен организира екскурзия до Цари Мали град, в която се включиха 50 човека от клуба на пенсионера и клуба на хората с увреждания.

Сдружение за развитие на малки европейски селища „Идея”, с. Бъта, общ. Панагюрище организираха концерт с участието на младежкия състав по фолклорни танци съвместно с Ансамбъл „Иглика” към Читалище „Н. Й. Вапцаров” в селото.

По инициатива на Ученическия съвет и доброволци от Българския младежки червен кръст към СУ „Димитър Талев“, Добрич бе организирана благотворителна акция и поздравителен концерт. Петокласниците и седмокласниците събраха хранителни продукти,  които доброволците от БМЧК- ученици от X-XII клас разнесоха по домовете на възрастни хора от региона на училището. Вълнуващи и насърчителни бяха срещите със самотните възрастните хора, които приеха неочакваната помощ с благодарност и похвала към инициативните младежи. Четвъртокласниците от СУ „Димитър Талев” изнесоха вълнуващ концерт за възрастните хора и изпълниха деня им с български народни песни и хора, изиграха етюди от популярни народни приказки, поднесоха им приготвени от тях в часовете по изобразително изкуство картички, поздравиха ги с трогателни думи на признание и благодарност. Гостите приветстваха младите изпълнители и от своя страна споделиха спомени за училищните дни и безгрижните игри от своето детство. Кампанията е част от дългосрочните цели на училищното ръководство за възпитание в дух на доброволчество и милосърдие, както и от планираните дейности на Ученическия съвет и  БМЧК при СУ „Димитър Талев“.

Ученици от СУ „Св. св. Кирил и Методий“, Брегово от вокална група „Веселите ноти“ и театрална формация към клуб „Млади възрожденци“ участваха в общоградското празнично събрание на възрастни хора и пенсионери в читалище „Развитие“ – гр. Брегово. Вокалната група изпълнени български фолклорни песни, а член на театралната формация представи монолог на Лило от пиесата „Суматоха“ на Йордан Радичков. Същият сценарий беше представен в Дома за възрастни хора в с. Балей, като в програмата участва и ученически духов оркестър „Иван Бърдаров“.

Абонирайте се за месечен бюлетин
Подкрепете ни