Конференция „Бизнес с кауза”, София, 6 декември 2012 г.
07.12.2012

Фондация Лале бе партньор на вестник Капитал в организирането на третата годишна конференция за Корпоративната социална отговорност „Бизнес с кауза”, която се проведе на 6 декември 2012 г. в хотел Шератон. Целта на събитието беше да предостави форум за споделяне на идеи, опит, контакти и възможност за диалог между правителството и бизнеса по ключови въпроси на корпоративната отговорност. 

В панела "Роля на държавата за създаването на социално-отговорна бизнес среда" свой опит споделиха Бенгт Йохансон, CSR посланик на Швеция и Хеннинг Клостер–Йенсен, заместник-ръководител на дирекция "Търговски и икономически въпроси" в Министерството на външните работи на Норвегия. Участва и Веселин Илков, ръководител на отдел "Европейска координация" в дирекция "Европейски въпроси и международно сътрудничество" към Министерството на труда и социалната политика. Модераторът Огнян Траянов, съосновател и член на Националния съвет на Българската мрежа на Глобалния договор на ООН, представи гледната точка на бизнеса в България.

Специален гост на събитието беше Ирде де Сварт, старши мениджър "Корпоративна социална отговорност", CSR Нидерландия, който говори за тава "Как да печелим, като правим добро". Г-н де Сварт представи работата и опита на своята организация, която обединява над 2000 социално отговорни бизнес организации в Нидерландия. CSR Нидерландия е важен информационен център и подпомага своите членове в усилията им да бъдат социално отговорни с обучения, срещи, събития, обмяна на опит, посредничество между бизнес, гражданския сектор и местните и национални власти. Той даде и разнообразни примери от практиката на компании, малки и средни предприятия. Представянето на Ирде де Сварт предизвика множество въпроси от участниците. 

Във втория дискусионен панел свои добри практики споделиха д-р инж. Николай Христов, изпълнителен директор на Челопеч Майнинг; Ясен Гуев, директор "Корпоративна политика" на GLOBUL; Мартин Арвидсон, финансов директор на Volvo България; Светлин Наков, мениджър "Технологично обучение" в Телерик, Даниел Боестад, вицепрезидент за Централна и Източна Европа на SAAB и Кристиана Чакърова, директор "Корпоративни комуникации" на Coca-Cola. Представените примери бяха в различни области на корпоративната отговорност – човешки ресурси, екология, партньорски взаимоотношения, подкрепа на местната общност, образование, подкрепа за развитието на децата, социални проекти. Мария Петкова, директор на Фондация Лале, води дискусията. Тя сподели успешния опит на Фондация Лале в организирането на Борси на проекти и идеи в 11 града в България в сътрудничество с местни бизнес и граждански организации и общини. 

В рамките на следобедния панел бяха представени успешни практики в подкрепа на децата в България. Участваха Таня Радочай, представител на UNICEF за България; Емил Ангелов, заместник главен изпълнителен директор на Банка Пиреос и Цветомира Любенова, експерт Маркетинг и фондонабиране във Фондация „За Нашите Деца”. Модератор на панела бе Екатерина Попова, редактор, в-к Капитал.

Повече информация за събитието, програмата и лекторите

 

Абонирайте се за месечен бюлетин
Подкрепете ни