COFACE Families Europe среща на УС и експертна дискусия
11.10.2022
Ефективни политики за подкрепа на самотното родителство

В продължение на два дни експерти и членове на COFACE Families Europe участваха в оживен обмен в Прага. Европейската експертна среща за политики в подкрепа на самотни родители беше съ-организирана от Women for Women Чехия и COFACE в първата седмица на октомври.. Мария Петкова от Фондация Лале взе активно участие в дискусиите и стратегическото планиране на работата на мрежата.

През първия ден разгледахме ефективността на политиките за семейства в посрещане на реалностите в живота на семействата с един родител в различни страни в Европейски съюз през мулти-поколенчески лещи. Говорихме за съществуващи предизвикателства и решения в политики и практики. Разгледахме семейните политики за интегриране и отговор на семействата в днешния свят и от гледна точка на развитието на плана за Европейската детска гаранция. Martina Štýbrová от Министерството на труда и социалната работа на Чехия и Rense Nieuwenhuis, професор па социология в Шведски Институт за социални изследвания към Стокхолмския университет, ни представиха вижданията си. Anna Nagy от фондация Самотни родители от Унгария и Mary Halloran от Irish Countrywomen’s Association говориха за менталното здраве и баланса работа – личен живот. Политики за достигане ежедневието на самотни родители бяха тема на презентациите на Rasa Zemaite от Националната асамблея на активните майки от Литва и Daniel Alvarez от Фондация на самотни родители Isadora Duncan от Испания.

Работният ден на Управителният съвет на COFACE беше напрегнат - преглед на изминалата година и поглед напред към визията и плановете на мрежата. Обсъдихме изследователски проекти, развитието на Family Lab и съвместни инициатива на членовете.

 

Абонирайте се за месечен бюлетин
Подкрепете ни