Работно посещение в Лийдс за обмяна на опит в прилагане на модела Фамилна групова конференция, 6-10 март 2018
19.03.2018
Заедно с колеги от 10 български НПО научихме за опита във фамилни групови конференции на партньори от Англия, Шотландия, Уелс, Франция и Германия.

В началото на март пътувахме заедно с колеги от 10 български организации, които прилагат метода фамилна групова конференция,  на работно посещение за обмяна на опит до Лийдс, Великобритания. Партньорите ни от Family Rights Group бяха приготвили интензивна тридневна програма за екипите от България, Франция и Германия с участието на много свои колеги от различни части и градове на Обединеното Кралство. Екипът на Фондация Лале покани представители на Сдружение Шанс и закрила от Хасково, Сдружение Съучастие от Варна, Клуб на НСО от Търговище, Сдружение Бъдеще за децата от Казанлък, Сдружение Егида от Пазарджик, Фондация Асоциация Анимус, Център Мария от Горна Оряховица, Фондация Ръка за помощ от Добрич,  Асоциация Ная от Търговище и Ноу-хау център за алтернативни грижи за деца към НБУ.

Първият ден започна с представяне на въвеждането и развитието на модела ФГК през последните 25 години. Морийн Яп от Y Bont говори за фамилните конференции в Уелс, Джилиън Кристиян ,разказа за услугите за ФГК в Шотландия и Шон Харснейп представи опита на Family Rights Group. След това научихме за стандартите, акредитацията на услугите, обучението и подкрепата за координаторите, сертификата за следдипломна квалификация. За връзката между стандартите и акредитацията на услугите говориха колеги от Херфоршир и Северен Уелс.

За новата програма за Връзки през целия живот от гледна точка на принципи и практика говори Алекс Раян от Family Rights Group, следван от колеги от Северен Йоркшир и Шотландия, които разказаха за прилагането на програмата и дадоха конкретни примери. Джилиън Кристиян от Съвета на Единбург разказа за прилагането на метода по време на бременност за  семейства, за които има дори и малка вероятност да имат трудности с отглеждането на дете. Том Фишер от лондонския район Камден представи работата на екипа си в част на града с население от 160 различни националности. Всички сесии завършиха с обсъждане в кръгла маса и въпроси към лекторите в панела.

Вторият работен ден беше в зала в театър Carriageworks. Домакините от Family Rights Group представиха наръчника и информацията на интернет страницата на организацията, включително кратки филми за фамилни групови конференции. В следващата сесия трите партньорски организации  - Gironde Departmental Council от Франция, NeuKolln von Berlin от Германия и Фондация Лале представиха основните принципи, които прилагат в своите страни. Споделянето и обсъждането на принципите продължи с конкретни въпроси и примери.

В следобедните часове екипите на основните партньори обсъдиха впечатления от обмяната на опит и практики, организацията и съдържанието на предстоящото работно посещение в Германия, развитието на програмата, събирането на информация и методиката за разработване на наръчник за добри практики.

На 9 март се състоя Конференцията на Лийдс за фамилни групови конференции. Саймън Джонсън, директор на отдела за Социални услуги за деца, и Стив Уолкър, директор на отдел Деца и семейства, представиха основите на принципи и практики на услугите в Лийдс.  Проф. Кейт Морис и Мери Митчел разказаха подробно за оценката на услугите.

Следобед участниците се разделиха в 4 работни групи,в които бяха представени опита на семействата в организирането и провеждането на ФГК, прилагането на модела в случаи на домашно насилие и злоупотреба, създаване на възстановителна среда и  създаване на младежка група от потребители на ФГК.

Работното посещение бе организирано в рамките на програма за Обмяна на практики за Фамилни групови конференции в Европа с партньори Gironde Departmental Council от Франция, Family Rights Group от Великобритания, NeuKolln von Berlin от Германия и Фондация Лале от България. Дейностите са съфинансирани по програма Еразъм+ на Европейската комисия.

Абонирайте се за месечен бюлетин
Подкрепете ни