Проектът за обмяна на практики за Фамилни групови конференции стана част от Европейската седмица на регионите и градовете.
09.10.2019
„Социални иновации: методът на фамилните групови конференции“ бяха представени в Европейската седмица на регионите и градовете.

Gironde Departmental Council, Бордо, Франция заедно с партньорите си Family Rights Group от Обединеното кралство, Фондация Лале от България и град Щутгарт, Германия, организира семинар, посветен на Европейската седмица на регионите и градовете на тема: „Социална иновация : методът на фамилната групова конференция (ФГК)". Той се проведе на 8 октомври 2019 в Представителството на региона на Nouvelle Aquitaine в Брюксел.

ФГК е метод за подпомагане на семейства и хора, които имат социални затруднения. Този иновативен подход насърчава активното участие на семействата (овластяване) и тяхната среда като ресурс за разработване и следване на съвместен план за действие за решаване на техния проблем. Той е особено ефективен за ограничаване на настаняването на деца в грижи. Прилага се независимо от проблема - вътрешносемейни отношения, закрила на детето, увреждане, старост, трудности в училище, жилище, социална и професионална интеграция ... Конкретните резултати от проекта по Еразъм+ за фамилната групова конференция включват четири държави с различни култури и социални системи.

JeanLuc Gleyze, председател на Gironde County Council, откри форума. Clélia Phiquepal от Direction des Interventions et du Développement Social представи проекта.

Sean Haresnape от Family Rights Group говори за ценностите и принципите на метода ФГК. След това той представи приложението на модела в Обединеното кралство и програмата Lifelong Links за млади хора, напускащи институции.

Мария Петкова от Фондация Лале говори за универсалността на метода, включваща различните области на приложение и типа потребители на ФГК. Втората част от нейното представяне беше за прилагането на ФГК в България и особено с ромски семейства.

Heike Hoer от град Щутгарт направи презентация за метода ФГК от гледна точка на социалната работа и неговото приложение в Щутгарт и Германия.

Редица специални гости представиха своите организации и политики - Irene Bertana от COFACE Families Europe, Axelle Devaux от RAND Europe и онлайн Европейската платформа за инвестиране в деца (EPIC), Мария-Анна Параскева от Европейската комисия.

Абонирайте се за месечен бюлетин
Подкрепете ни