Фондация Лале и партньори организират разнообразни инициативи в „Седмица на бащата”, 17 - 23 ноември 2014
17.11.2014
В рамките на Седмицата на бащата Фондация Лале и партньори организират в София и страната разнообразни инициативи за насърчаване на активно участие на бащите (и значимите мъже от семейния кръг) в живота на децата за създаване на среда без насилие и пълноценно развитие.

В София Фондация Лале организира инициативи в сътрудничество с различни партньори - библиотеки, музеи, галерии и институции.

Столична библиотека организира в детския отдел ателие „Татко чете, рисува и играе с мен” с участието на художника Христо Кърджилов, поета Марин Бодаков и поета и писателя Атанас Капралов на 22 ноември, събота от 11 часа. Ателието се реализира с подкрепата на Imaginarium България.

Софийска градска художествена галерия и Фондация Easy Art организират ателие за деца „Изкуство за малките” под надслов „Доведи татко, батко или дядо да рисуваме заедно” на 22 ноември, събота, от 11,30 часа. Ателието е с подкрепата на Imaginarium България.

Националната художествена галерия съвместно с Фондация Easy Art организират ателие „Доведи татко, батко или дядо да рисуваме заедно” в рамките на поредица ателиета „Изкуство за малките” на 22 ноември, събота, от 10 часа с подкрепата на Imaginarium България.

Националният исторически музей предлага преференциален входен билет за възрастен с дете на стойност 1 лев, като децата ползват безплатен вход цялата Седмица на бащата от 17 до 23 ноември.

Институт Сервантес, София организира специално събитие за деца от 5 до 10 години - Ателие „Рисувам и уча цветовете на испански с татко” с преподавател по испански език на 22 ноември, събота, от 10.30 до 12.30 ч. в сградата на Института, ул. „Света София” 3.

Столичният куклен театър осигурява преференциален вход за бащи с деца и безплатен за деца на 22 и 23 ноември.

Столична Дирекция Пожарна безопасност и защита на населението и Столична дирекция на вътрешните работи (СДВР) организират срещи за запознаване на деца и бащи с професията на пожарникари и полицаи. Децата ще могат да разгледат на живо пожарна кола, полицейски джип, мотор и автомобил на 22 ноември в центъра на София.

Националният природонаучен музей в София предлага безплатен вход за всички деца, които доведат своите бащи или дядовци на 22 и 23 ноември.

Българското дружество за защита на птиците ще представи "Бащите в птичия свят" с лекция на д-р Стоян Николов, баща на три деца. Той ще разкаже за най-грижовните бащи сред птиците, тяхното любопитно поведение, интересни факти, ролята на мъжката и на женската птица, поделянето на грижата за малките птиченца. Лекцията ще бъде на 22 ноември, събота от 16.30 до 17.30 ч. в зала Левентис на Националния природонаучен музей в София.

Доброволци на Сдружение 365 ще разкажат на бащи и деца тайните на нашата столица. Обиколката ще започне на 22 ноември от 14 часа пред Съдебната палата. Участието е с предварително записване на: info@365association.org.

Фондация „Графия” организира Ателие „Фотография за малките - Снимки с татко” в Софийска градска художествена галерия на 23 ноември, неделя. Групата на участниците е сформирана.

23 ноември (неделя) от 9.00 до 16.30 - Преференциален вход за Национален политехнически музей. Вход за деца свободен.

 Граждански организации, партньори на Фондация Лале, организират разнообразни инициативи в София и страната.

Сдружение "Деца и юноши" в София работи по създаването на кратък филм „ТАТКОВЦИТЕ+” и организира групово гледане на филма и дискусия за бащинството сред ромската общност в квартал „Филиповци” през Седмица на бащата.

Сдружение „Самаряни” организира в селата Братя Кунчеви и Хрищени в община Стара Загора групова работа с 20 деца на възраст от 9 до 11 години с рисунка на тема "Моето семейство", изработване на родословно дърво и есе "Моят любим спомен с Татко". След това на специално събитие ще се включат родителите - специално бащите, на които децата да представят рисунките, "дърветата" и есето. В Стара Загора ще се проведе конкурс във фейсбук за есе, видео клип или фото-разказ "Моят любим спомен с Татко". Наградите са професионална фото-сесия със семейството, луксозна рамка за снимка и изненада.

Сдружение "Егида" ще проведе в Пазарджик съвместно с Детска градина "Юрий Гагарин" изложба на рисунки направени от деца и техните бащи, по-големи батковци и дядовци. На 21 ноември в двора на детската градина социални работници и доброволци от Комплекс за социални услуги за деца и семейства (КСУДС) ще раздават балони на децата и послания на всички бащи, дошли да вземат децата си. На специални постери във фоайето на КСУДС бащите ще могат да запишат какво е за тях бащинството или да оставят послания от преживяванията си като бащи, дядовци или батковци. Психологът в ОУ "Св. Климент Охридски" ще мотивира група от деца да направят едно добро дело за баща си, да го споделят и коментират в училище.

В Търговище Клубът на нестопанските организации в партньорство с Второ основно училище "Н. Й. Вапцаров" организира конкурс за рисунка, есе или разказ на тема "Аз и татко". Изложбата ще бъде открита във фоайето на училището на 18 ноември 2014. Спортен празник с татковци на децата от начален етап в същото училище ще се проведе на 20 ноември от 11 часа.

По повод Седмица на бащата и Деня на християнското семейство Сдружение „Първи юни" и Клуб „Приятели на детето" организират поздравителен концерт от деца към бащи и театрална постановка с участието на бащи на 21 ноември от 17 часа в село Комарево, община Бяла Слатина. В програмата е включена и кратка дискусия за ролята на бащите в живота на децата.

Център за обществена подкрепа в Казанлък и Сдружение „Бъдеще за децата с увреждания“ обявяват конкурс за ученическо есе или рисунка на тема "Моят баща е мечта за всяко дете“. Всички деца могат да изпратят есе или рисунки в ЦОП на адрес гр. Казанлък, ул. “Войнишка“ № 25 или на e-mail zaharievkaloyan@gmail.com до 21 ноември 2014. Към есетата и рисунките може да бъде изпратен снимков материал или други материали по темата. Победителите в конкурса ще получат награди и грамоти, а бащите им ще бъдат наградени с медал на церемония в ЦОП Казанлък на 26 ноември 2014.

Фондация „Карин дом” във Варна ще отбележи „Седмица на бащата” в партньорство с три детски градини - ОДЗ 13 "Детска Радост", ЦДГ № 8 "Христо Ботев" и OДЗ 14 "Дружба" със специални съвместни инициативи. В двора на Фондация „Карин дом” татковци от екипа на фондацията ще организират футболен мач и кулинарен ден на бащата на 19 ноември.

Фондация „Ръка за помощ“, Добрич организира на 18 ноември, от 16.00 фото изложба на тема бащинството, а от 17 часа Игри и дейности „Моят татко и аз се забавляваме“. Инициативата ще се състои в училище „Климент Охридски“.

Повече информация за „Седмица на бащата” и списък на инициативите на всички партньори ще намерите на сайта на кампанията „Да бъдеш баща”.

От 17 до 23 ноември в София и страната се провежда инициативата „Седмица на бащата” в рамките на национална кампания „Да бъдеш Баща” с доброволното участие на различни партньори – граждански организации, институции, културни институти, галерии, училища, детски градини, бизнес организации, центрове и клубове от София и страната.

Кампанията се реализира от обединение от 10 граждански организации включително Фондация Лале. Целта на кампанията е да привлече вниманието на обществото върху ползите от активното участие на бащите (и значимите мъже от семейния кръг) в живота на децата, за създаване среда без насилие и пълноценно развитие на детето. Различни инициативи ще допринесат за разкриването на разнообразни възможности за позитивно, активно и ангажирано участие на бащите (и значими мъже от семейния кръг) в живота на децата. Резултати от работата на учители и психолози и данни от международни проучвания показват, че децата с грижовни и отдадени на семейството бащи имат по-добра самооценка, по-висока мотивация за учене, по-рядко изпитват стрес и по-рядко проявяват или стават жертви на насилие. 

Абонирайте се за месечен бюлетин
Подкрепете ни