Фондация Лале и партньори организираха различни събития за Седмица на бащата – 9 – 15 ноември 2015
15.11.2015
Независимо от културни, религиозни и социални различия, милиони хора в над 50 страни по света са обединени от желанието да отбележат важната роля, която бащата, дядото, вуйчото, чичото, баткото и всички значими мъже от семейния кръг на децата, играят за тяхното израстването и развитие.

Научно е доказано, че бащите (биологични, осиновители или с друга бащинска роля) помагат на децата си да имат по-добри приятелства; по-добри резултати в училище; по-висока самооценка; по-пълноценни взаимоотношения с възрастните и другите хора изобщо; по-малко проблеми с поведението; по-малък риск да употребяват наркотици и най-важното – да имат добро самочувствие.

Фондация Лале, като организация, която работи за социалното включване, е и активен член на обединение от 10 граждански организации, ангажирани с кампанията "Да бъдеш баща". Фондация Лале организира заедно със свои партньори различни събития и инициативи в рамките на Седмицата на Бащата между 9 и 15 ноември.

За втора поредна година Асоциация 365 в партньорство с Фондация Лале включи Седмица на Бащата във Фрий София Тур със специална безплатна обиколка за деца и бащи на 15 ноември (неделя) от 14,00ч. с начална точка Съдебната палата. 

Музейко в партньорство с Фондация Лале отбеляза Седмица на бащата с изложба на плакатите от кампанията „Да бъдеш баща” и възможност за децата, посетили музея да нарисуват картичка за своя татко, дядо, чичо или друг близък до тях възрастен.

Музеят по палеонтология и исторична геология към Геолого – Географския факултет на Софийския университет „Св. Климент Охридски” в партньорство с Фондация Лале отбеляза Седмица на бащата на 14 ноември от 13 до 14.30 ч. със специална лекция за бащи и деца на гл. ас. д-р Дочо Дочев и филм с рисувани кадри за еволюцията на земята и животните. 

Националният исторически музей, с организационната подкрепа на Фондация Лале, обяви безплатен вход за деца през Седмицата на бащата от 9 до 15 ноември, а придружителите им - бащи, дядовци, батковци и други влизаха с входна такса само от един лев. Макети - точни копия на военни машини и техника, самолети, танкове, самолетоносачи и др. бяха изложени в детския образователен център. През цялата седмица посетителите можеха да видят изложени и плакатите от кампанията "Да бъдеш баща". На 9 ноември от 18 ч. беше и официалното откриване на Лабораториите Евровизия със специален концерт на Веско Ешкенази.

Националният политехнически музей в партньорство с Фондация Лале организира по повод на Седмица на бащата извънредна Семейна събота на тема „Работилница за наука: Как да си направим хвърчило” в музея на 14 ноември от 10.30ч. и 11.30 ч. Под ръководството на водещия Васил Макаринов и с помощта на татковците (предимно) всяко дете си тръгна от музея с направено от него хвърчило. През цялата седмица посетителите можеха да видят изложени и плакатите от кампанията "Да бъдеш баща". 

Столичният куклен театър, в партньорство с Фондация Лале, се включи за пореден път в Седмица на бащата като обяви безплатен вход за деца, придружени от своите бащи, дядовци, чичовци и др.

Столична библиотека в партньорство с Фондация Лале и Imaginarium България организираха празненство по случай Седмица на бащата на 14 ноември, събота от 11 ч. в Детския отдел на пл. Славейков. Ивелин Иванов прочете откъс от "Пипи Дългото чорапче", а за по-големите деца Марин Бодаков прочете част от "Ние, врабчетата". В друга от залите малките посетители можеха да рисуват. През цялата седмица бяха изложени и плакатите от кампанията "Да бъдеш баща". 

Фондация EasyArt съвместно с Институт „Сервантес”, Посолството на Испания в България, Национална художествена галерия, Квадрат 500 и с подкрепата на Imaginarium България и Фондация Лале отбелязаха заедно Седмица на бащата на 14 ноември, събота, в рамките на тематично детско ателие по рисуване, което е част от съпътстващата програма за изложбата на Пабло Пикасо в София. Децата първа разгледаха изложбата, след което рисуваха във филиала на Националната галерия – „Квадрат 500“. През цялата седмица посетителите можеха да видят изложени и плакатите от кампанията "Да бъдеш баща". 

Нашите партньори от програма "Вяра в децата и семейството" също се включиха активно в Седмицата на Бащата.

В София Сдружение "Деца и юноши" в партньорство с Фондация Лале проведе социален репортаж “Интервю с шоколад” в кв. Филиповци, “Банско шосе”, ул.”Суходол”№3 и кв. Орландовци. Идеята на репортажа е децата да споделят по едно хубаво преживяване, което са имали напоследък с бащите си и са се почувствали специални. Социалният репортаж включваше полу-структурирано интервю, анкетиране и заснемане в семейната среда с почерпка чай и шоколад. На всяко, посетено семейство бяха направени специални семейни снимки, които им баха подарени в рамки. Интервютата имаха за цел да се постигне по-добро разбиране на функцията на мъжа в семейството, като модел на родителстване. Най-добрите кадри с посланията на децата са публикувани в фейсбук страницата и уебсайта на Сдружение “Деца и юноши”.

В Бяла Слатина Клуб "Приятели на детето" към Сдружение „Първи юни” организира фотоизложба на снимки от практиката "Заедно с татко" и конкурс за най-активен татко в селата Соколаре и Комарево.

Фондация Карин дом във Варна отбеляза Седмица на бащата на 14 ноември с поредица от инициативи. В събота сутринта баща професионален бояджия, заедно с други татковци и деца правиха щампи и боядисаха стена в Карин дом. След това децата, задно със своите татковци приготвиха нещо вкусно за обяд. Следобед имаше малки работилнички за ремонт на техника (стар компютър) и за изработване на корабчета от коркови тапи и оризова хартия. Накрая, един татко – таксиметров шофьор даде възможност на децата да се качат в неговото такси и който иска да натисне клаксона.

В Добрич Фондация „Ръка за помощ” отбеляза Седмица на бащата в детска градина „Надежда” със следните инициативи в различните дни - подреждане на изложба „Баща за пример”; изработване на покана и гривна за празника на бащата; печене на сладки „Медено сърце за тате”; празник „Баща за пример”.

В Казанлък Сдружение „Бъдеще за децата” организира три инициативи по случай Седмица на бащата - Фейсбук акция „Смяна на ролите” - кокурс за снимки, разкази или клипчета, за да видим как мама влиза в ролята на татко и татко как влиза в ролята на мама. Пътуваща изложба Да бъдеш БАЩА – в ОУ „Св. Климент Охридски” гр. Крън, община Казанлък и в ОУ „Кирил и Методий” с. Копринка, община Казанлък. Акция в парка - Разпространяване на картички с визията ДА БЪДЕШ БАЩА в парк „Розариум” от Калоян Захариев – социален работник в Сдружение „Бъдеще за децата” и неговата дъщеря Даниела Захариева – доброволец в Сдружение „Бъдеще за децата”; разговори с хората.

В Пазарджик Комплексът за социални услуги за деца и семейства в партньорство с Фондация Лале отбеляза Седмица на бащата по следните начини: 1). В КСУДС Пазарджик бащи участваха в група за бременни заедно със своите половинки. 2). Изработване на интерактивен постер/рамка с послание, в който се снимаха бащи и деца. 3). Изложба на каширани плакати за ролята на бащата в Община Пазарджик. 4). Кутия за послания "Да бъдеш баща е..." 5). Обособяване на кът пред КСУДС за съвместна дейност между бащи и деца за изработване на хартиени фигурки.

В Стара Загора Сдружение „Самаряни” отбеляза Седмица на бащата на 14 ноември от 12,30 до 15,00 с детски празник "Татко и аз" в МОЛ Галерия. Имаше специални игри за деца и бащи и томбола, работилничка за изработване на картички "За татко" и рамки за снимки. Отделно сдружението  отбеляза Седмица на бащата и на 15 ноември от 14,00 до 16,00 с детски празник "Татко и аз" със специални игри за деца и бащи, томбола и изложба в Църква "Гедеон" в кв. "Лозенец".

На 11 ноември Клубът на нестопанските организации в Търговище отбеляза Седмицата на бащата със специален празник в с. Вардун.

Абонирайте се за месечен бюлетин
Подкрепете ни