Ден на розовата фланелка
13.02.2018
Денят на розовата фланелка е добър повод да започнем разговор с децата за насилието в училище, защото те имат нужда да знаят какво мислят и как се чувстват възрастните, от които се учат.

През последните месеци много се говори за насилие - насилието в детските градини, насилието в училище, домашното насилие, насилието по улиците, в интернет, по телевизията …  Темата е не само важна, но чувствителна за повечето хора и болезнена за много от тях. Това е особено  валидно, когато става дума за деца.

В последната сряда на февруари всяка година милиони ученици в десетки страни се обличат в розово за да кажат Не на насилието в училище!. Тази традицията започва когато ученик в девети клас в едно канадско училище отива на откриването на учебната година в розово поло и някои по-големи ученици го обиждат и тормозят. На следващия ден двама негови приятели купуват и раздават на съучениците си 50 розови тениски в знак на солидарност и подкрепа. От тогава последната сряда на февруари е Ден за борба с тормоза в училище или Ден на розовата фланелка.

За поредна година ние от фондация Лале насърчаваме колеги и партньори, специалисти и родители, да се включат и подкрепят децата си в отбелязването на деня срещу насилието в училище. Събрахме се заедно—организациите от Национална кампания „Да бъдеш Баща“ и „Ключ към училище без страх“ с идеята да поканим деца да се обърнат към важните за тях мъже – бащи, дядовци, батковци, чичовци, вуйчовци и др., за да поговорят с тях за насилието, агресията, тормоза.

Включете се и вие! Изтеглете картичката „Ден на розовата фланелка 2018 – да поговорим с мъжете!“ с въпроса, които децата могат да зададат на бащите и други важни за тях мъже. Разпечатайте я  цветна или черно бяла. За улеснение и пестене на хартия на една страница А4 са разположени 2 картички. Раздайте картички на децата,  с който работите и им разкажете за смисъла на Деня, предложете им да поговорят с мъжете в семейството. Ако намирате за подходящо може да организирате кратък разговор с децата по някои от въпросите по техен избор. Добре е да уточните, че не очаквате децата да разкажат какво са си говорили с мъжете от семейния кръг, а просто да споделят мнение.

Абонирайте се за месечен бюлетин
Подкрепете ни