Награди Проект на Годината 2014
25.03.2015
Десетите юбилейни награди Проект на Годината 2014 бяха обявени на вълнуваща публична церемония в Камерна зала България на 23 март 2015.

Както всяка година номинираните разнообразни проекти от цялата страна бяха оценени по резултатите; устойчивост на дейностите във времето; финансова ефективност; участие на целевите групи и местната общност; новаторство и приложимост на идеята в други населени места. 

„В този наш свят, в който всичко се променя, в който няма устойчиви неща, 10 години юбилей е нещо уникално. Затова искам първо да ви честитя и да ви пожелая да сте живи и здрави и да продължавате непрекъснато да работите, защото имате мисия и най-важното – вие сте хора, които имат визия.” С тези думи поздрави участници и гости Адела Пеева, специален гост на церемонията и член на журито Проект на годината 2007 и 2008 година.

Саша Безуханова, член на журито на конкурса през 2006 и 2007 година също започна с насърчителни думи „Най-напред – честит юбилей на Фондация Лале! Това, което вие направихте, е много важно за България, защото сега вече много хора мислят за добрите каузи, но вие бяхте първите, които направихте пъртина и създадохте култура за това в България да се виждат онези добри инициативи, които може би не пораждат отведнъж голямата промяна, но помагат на хората да бъдат щастливи всеки ден. Благодаря на Фондация Лале, че беше агент на тази промяна!”.

Тази година най-добрите проекти бяха определени от жури в състав Виолина Маринова, Председател на УС и главен изпълнителен директор на Банка ДСК; Никола Добрев, Главен изпълнителен директор на КЦМ 2000 АД; Н. Пр. Г-жа Аник Ван Калстър, Посланик на Кралство Белгия в България; Севда Шишманова, Програмен Директор на Българска Национална Телевизия, Георги Господинов, писател и Кирил Домусчиев, председател на КРИБ. Те обвиха и връчиха трите равностойни награди, специално изработени от проф. Георги Чапкънов.

Севда Шишманова и Никола Добрев представиха проект „Спиране на процеса на маргинализация на ромите в гр. Кюстендил чрез създаване на модел за развитие на общността” на Ноу-хау център за алтернативни грижи за деца към НБУ. „Изключителното достойнство на този проект е, че той е направен с много добро познаване на хората, които живеят в ромската общност – познаване на техните проблеми, техните грижи, на техните слабости и сили и назоваването им по един много откровен начин. Този проект освен че е изключително мащабен - от образование до социална интеграция и семейна комуникация, той е създал и ядро от лидери – от можещи млади хора, които интегрират съмненията на едната и другата страна и любовта на едната и другата страна. Аз лично се покланям пред всички вас, които сте свършили тази работа.” С тези прочувствени думи Севда Шишманова обяви наградения проект. Никола Добрев продължи:”Аз искам да говоря за бъдещето и да посоча защо този проект е нужен. За да говорим за маргинализация, значи имаме проблем с една друга част от обществото. Колкото този проект е насочен навътре към ромската общност, толкова той е важен и за другата част на българското общество. Важно е България да бъде единно общество, интегрирано общество, без маргинализирани групи и това е достойнството на проекта. Другото му достойнство е, че е разработен в Кюстендил, но е приложим навсякъде в България. Поздравявам ви и се надявам, че този проект ще бъде приложен и на други места в България!”

Галина Маркова от Ноу-хау центъра сподели „Аз съм изключително благодарна на Нов Български Университет, чието мото е „Не се страхуваме от разнообразието!”. Ние представляваме една общност, която се опитва да не се страхува от разнообразието и това го правим чрез образование и изследователска работа. Изследователската работа ни помага в този проект да кажем, че ние не знаем. Да си признаеш, че не знаеш е един много добър лек срещу предразсъдъците и много добро начало да започнеш да се учиш от реалността такава, каквато е. Изключително много благодаря за тази награда, защото ние се сблъскваме с много трудности, а тя ще ни съхрани за напред!”

Анжела Филипова от екипа в Кюстендил започна „Изключително много благодаря на колегите, на вас, че ни избрахте, на възможността да сме тук! Не можете да си представите какво означава това за нас – да вървим по-смели, да вървим по-уверени и да постигаме още по-добри неща! Безкрайно се вълнувам, защото това за нас е огромен успех и това ще е пример за цялата ромска общност – че нещата могат да се случат и че ние можем да работим заедно, а не да се разделяме!” Нейният колега Арсо Ганев продължи „За мен най-важното в този проект е, че като че ли за първи път, още на ниво работа по проекта, ние успяваме заедно българи и роми да осъществим тази интеграция. И това е единствения начин тя да се случи.” Зорница Стоичкова от Фондация „Здраве и социално развитие”, партньор в проекта допълни „Искам да кажа, че това за нас не е просто един проект, а един модел, който е добре да бъде въведен в много градове. И ние се стараем тези услуги да бъдат не просто социални услуги, а примери за развиване на ромската общност.”

Виолина Маринова и Георги Господинов обявиха проекта на Сдружение „Еквилибриум“ Русе „Подобряване на качеството на социалните услуги чрез активна политика за фондонабиране, участие на общността и изграждане на публичен имидж”. Виолина Маринова поздрави Фондация Лале с 10 годишния юбилей. „Благодаря за възможността за поредна година да оценявам толкова важни проекти в социалната сфера. Проектът, който поставих на първо място ме впечатли с това, че се извършва много работа с много малко средства. Сдружение „Еквилибриум” организира най-различни мероприятия за набиране на средства и насочването им обратно към децата, които имат нужда. Говорим, че трябва да бъдем добри, да бъдем съпричастни и този проект го показва. Това е, което ме впечатли и аз призовавам хората и в останалите градове, ако наистина са добри, да го правят за децата и техните семейства, които са уязвими и се нуждаят от тези грижи.”

Господин Господинов разказа, че „Тази година имаше много проекти и ние като жури избрахме три от тях. Но тук сега сме двамата с г-жа Маринова, защото нас двамата ни е теглило най-много към този проект. Защото работи с минимален бюджет, около 300 лева. Тези хора закупуват материали, правят някакви неща, продават ги, с тях купуват подемник за деца-инвалиди, организират лагер за деца от улицата и всякакви такива малки и не блестящи с нищо стъпки. И това ми се струва страшно важно. Защото доброто не се нуждае от блясък, от лукс, честно казано може би не се нуждае и от медии. Този проект развива нещо друго – той развива чувствителност, емпатия. Благодарим ви, че го правите!”

Елена Петкова от Сдружение „Еквилибриум” беше развълнувана - „Благодаря ви за всички тези думи и за усещането, че някой толкова добре е почувствал нашата работа. За нас наистина е много важно да правим нещата всеки ден, да местим с шепи пясък в пустинята всеки ден, докато направим оазиса, който е толкова необходим на хората. Поздравявам Фондация Лале с техния юбилей. Специално благодаря на целия ни екип, на всички приемни родители, кандидат осиновители и осиновители, децата, с които работим в КСУДС, ромите в ромската общност, с които правим невероятни неща. Благодаря ви!”
Н. Пр. Аник Ван Калстър и Кирил Домусчиев говориха за и представиха „Национална кампания „Да бъдеш Баща“ на Асоциация Родители ипартньори. Г-жа Ван Калстър разказа за впечатленията си от жените и мъжете през първата година от престоя си в България до момента. „Не бива да забравяме, че понякога човек става част от малцинството, а друг път той е в групата на мнозинството. Но също така да си даваме сметка и за стереотипите. Проектът, за който говоря също касае стереотипите. Имало е хора, които са стигнали до извода, че мъжете също имат нужда от стимулиране и окуражаване и така се появява националната кампания „Да бъдеш Баща”. Група от 10 НПО, координирани от Асоциация „Родители”, започват една много широка кампания, за да стимулират и подкрепят бащите да започнат да играят важна роля в грижите за децата си. Това, което наистина е прекрасно в този проект е, че той има много широк обхват. Работи се както широко мащабно с медии, социални медии, различни събития, така и на микро ниво чрез преки контакти, създаване на групи, в които хората могат да разговарят, до обменят мнения и идеи. Това е един мащабен, амбициозен проект и аз му пожелавам успех!”

Кирил Домусчиев сподели „Бях изключително приятно изненадан от Националната кампания „Да бъдеш Баща!” и с интерес прочетох цялата информация и материали за нея. Изненадах се от обхвата и постигнатото до момента. Аз също съм баща и през годините съм се замислял доколко съм полезен на моите деца и доколко необходимо време и внимание и усилия отделям за тяхното възпитание. Говорили сме си с мои колеги на тази тема и сме стигали общо взето до извода, че ние може да правим много повече и да им отделяме повече внимание. Защото децата, каквито ще възпитаме – това е и нашия принос към обществото. На нас ни трябват мотивирани млади хора. И нашата роля на бащи е да им помогнем те да бъдат такива. Благодаря за тази кампания и на всички, които са работили в нея. Моето послание към всички вас е „Не възпитавайте децата си, а възпитавайте самите себе си като родители!”

Деян Петров от Асоциация Родители разказа: „Нашата кампания наистина е широкообхватна. Благодаря на десетките хора, които се свързаха с нас и пожелаха да се включат в кампанията, след като бяха чули за нея. Това означава, че ние сме ги докоснали, развълнували – тяхното желание да направят всичко добро за децата. И това е всъщност „Да бъдеш Баща!” Един от плакатите гласи „Истинският мъж поставя детето на мястото му!” И мотото на кампанията ни би трябвало да бъде истинският човек поставя детето на мястото му - близко до сърцето. Благодаря за признанието!”. Елена Велинова от ДОИТ добави „Тази награда е една изключителна мотивация да продължаваме в същия дух – ангажирано, вдъхновено, защото само всички заедно - и мъже и жени можем да направим света едно по-хубаво място за всички.”
Публиката аплодира и поздрави носителите на награди Проект на Годината 2014. Церемонията се проведе с медийното партньорство на Българска Национална Телевизия, вестник Капитал и Информационен портал на неправителствените организации в България.

Конкурсът Проект на Годината 2014 беше обявен в края на миналата година за десета поредна година и е провокиран от множеството добри проекти, реализирани всяка година в цялата страна. Всеки един проект е дело на мотивирани хора, вложили много от себе си за успешното му изпълнение.

До 12 февруари 2015 бяха номинирани 30 разнообразни проекта от цялата страна. Дванадесет от тях се изпълняват в малки градове и села, осем са реализирани в големи градове, пет - в столицата. Три проекта се изпълняват в няколко населени места, два са с национално покритие, а два – с международно участие. Проектите са представени от граждански организации и партньори, финансиращи организации, членове на екипа, доброволци и граждани, участвали в дейностите.

Проект на годината е ежегоден конкурс за граждански организации, които през настоящата година са изпълнявали проект за подобряване на условията, възможностите и качеството на живот на хората или на общността в дадено населено място, без разлика на размера и източника на финансирането, мястото на реализация, типа на дейностите или хората, които те обслужват.

Наградата е специално изработена от проф. Георги Чапкънов.


Новини Българска Национална Телевизия, 23 март 2015

Дарик news Русе, 24 март 2015

НПО Портал, 24 март 2015

Малки истории, Българска Национална Телевизия, 28 март 2015

Проект на Годината 2014 номинирани проекти

Проект на Годината 2014 награди

 

Абонирайте се за месечен бюлетин
Подкрепете ни