Награди „За енджиотата и хората" 2017
08.11.2017
Годишните награди „За енджиотата и хората" бяха обявени на 7 ноември на вълнуващо събитие.

Те бяха представени от членовете на журито Виктория Блажева, Първи вицепрезидент и Директор управление "Връзки с обществеността и корпоративни комуникации" на Уникредит Булбанк; Марин Бодаков, поет, преподавател в СУ „Св. Климент Охридски“ и редактор във вестник „Култура“ и Георги Ангелов, журналист, преводач и водещ на „История БГ“ и "Библиотеката" в Българска национална телевизия.

Награди получиха две есета, избрани от журито по предварително обявените критерии - човешки език на писане, ясно и разбираемо представяне на организацията и значението й за хората, интересен и вълнуващ разказ.

„Искам да се поклоня на всеки един от Вас за работата, която вършите. Респектирате ме и съм сигурна, че корпоративния свят може да научи много от вас. И се надявам да ни търсите и да ни преподавате човещината, която имате“ – каза Виктория Блажева в началото на събитието. Тя обяви наградата за текста „Майката на детската площадка" на Мая Цанева от Гражданска инициатива за безопасни детски площадки.

Марин Бодаков насърчи колегите от гражданските организации така: „Разказвайте какво правите, като на деца, като на тийнейджъри, защото вие правите прекрасни неща и трябва да се знаят, да бъдат разбрани от хората. Най-впечатляващо от всичко е вашата скромност и мисля, че тъкмо тя е вашата голяма сила. Смятам, че колкото по-простодушно разкажете за това, което правите, толкова повече хора ще привлечете. И Ви благодаря, че сте отделили време от писането на проекти, за да бъдете самите себе си.“ Той допълни, че отдръпване и погледът отстрани често помага за хората да видят по-ясно смисъла и промяната от работата си.

„Също като Марин мисля, че има определено израстване на текстовете в конкурса спрямо миналата година. Пред нас стоеше трудната задача да се абстрахираме от каузите и идеите, които защитавате, но аз намерих изход - всички каузи в представените текстове ги намирам за изключителни, в този смисъл за мен те бяха на равно и от там нататък ми остана да гледам само текстовете, защото това е конкурс за текст.  Признавам, че имаше текстове, които са написани наивно, имаше и такива, които не биха ме спечелили за каузата си въпреки, че личи че хората твърдо стоят зад нея. Но три от текстовете се откроиха много ясно. В този, който най-много ме впечатли – текста на Фондация Асоциация „Анимус" има  единство между формата и съдържанието" - започна Георги Ангелов. И прочете есето „Елена в кутия" на Ренета Величкова от Кризисен Център „Света Петка" към Фондация „Асоциация Анимус“.

Конкурсът „За енджиотата и хората" беше организиран от Фондация Лале и Информационния портал за неправителствените организации в България за трета година с цел да насърчи гражданските организации да използват ясен и разбираем език, когато разказват за работата си на хората, с които и за които работят, организации, медии, дарители, доброволци, общество.  Тази година със свои текстове на тема „Защо моята организация е важна за хората“ участваха 39 граждански организации от цялата страна. Двете  награди са  равностойни и включват сертификат и грант от 500 лева. 

Абонирайте се за месечен бюлетин
Подкрепете ни