Наградите „За енджиотата и хората"
22.11.2016
Годишните награди „За енджиотата и хората“ бяха връчени на фондация „Карин дом" Варна и Световен фонд за дивата природа България.

Наградите „За енджиотата и хората" за есе на тема „Защо моята организация е важна за хората?“ бяха обявени на 22 ноември във Vivacom Art Hall. Конкурсът бе организиран от фондация Лале и Информационния портал за неправителствените организации в България с цел да насърчим колегите от граждански организации да ползват човешки език в общуването с хората (особено с тези, със и за които работят), дарителите, доброволците, другите организации, медиите, обществото...

Тази година в конкурса се състезаваха 46 есета. Жури с членове Люба Йорданова, журналист от вестник Капитал, Марин Бодаков, писател и преподавател, и Георги Ангелов, журналист и водещ в Българска национална телевизия, определи  най-добрите текстове по предварително обявените критерии - човешки език на писане, ясно и разбираемо представяне на организацията и значението й за хората, интересен и вълнуващ разказ.

Марин Бодаков се обърна към гостите с думите „С моите колеги и приятели от журито търсихме текстове, на които да се доверим. Те може да са простичко написани, може да са леко „разгащени“, може да флиртуват с публиката, но да те карат да вярваш, че тези хора, които са ги написали, си знаят работата и са стигнали до сърцевината на нещата“. Той цитира поета Иван Цанев „По-малко говори, по-малко говори и ако може истината само“.

Награди получиха текстовете „Защо Карин дом?“ на Цветалина Йосифова от Фондация „Карин дом" във Варна и „Главочите, главочите – те да са живи!“ на Иван Радев, Старши експерт Връзки с обществеността във WWF България. Награди „За енджиотата и хората" включват грамота и грант от 500 лв.

Люба Йорданова представи разказа на Световния фонд за дивата природа България. Тя разказа, че всекидневно среща граждански организации, които правят много хубави неща, но „За съжаление гражданските организации не винаги успяват да представят истинските си постижения, затова инициативи като тази, които обръщат внимание на това как говорим, са изключително важни“.

Есето „Защо Карин дом" бе представено от Георги Ангелов. Той сподели: „…Крайната цел на вашите текстове е да заинтересовате максимално много хора, които да ви съдействат. Затова ви съветвам да търсите и външна помощ от комуникационни специалисти, журналисти, редактори. Аз имам над 40 преведени книги зад гърба си и знам колко е важна работата на редактора. Аз лично не бих си позволил да пусна мой текст, без да той да е минал през редактор и коректор. Така че не подценявайте това, ако искате вашите послания да въздействат и да заинтригуват повече хора. Винаги, когато пишете реч,  прочитайте си предварително текста на глас и ще видите колко неща ще съкратите, а други ще добавите".

Събитието се проведе с любезното домакинство на VIVACOM Art Hall.

Абонирайте се за месечен бюлетин
Подкрепете ни