Обучение и работна среща на организациите, финансирани по Програма за подкрепа за деца и семейства в общността с цел превенция на настаняването в институции, 18 – 19 юли 2011, Търговище
20.07.2011
Фондация Лале организира обучение и работна среща на организациите, финансирани по Програмата за подкрепа на деца и семейства в общността с цел превенция на настаняване на деца в институции. Срещата се състоя на 14-15 юли 2011 г. в Търговище.

Двата дни бяха продължение на предходното обучение и бяха посветени на коментари и анализ на разработените първоначални модели на подкрепа на деца и семейства в общността от различните организации. Основен лектор беше Георги Генчев, Директор на Фондация "Програмен и аналитичен център за европейско право". Участниците работиха по групи с цел обсъждане и доразвиване на моделите на работа.

В края на първия ден участниците се срещнаха с д-р Красимир Мирев, Кмет на Община Търговище, който сподели с тях какво е да си носител на наградата "Златна ябълка" за кмет - приятел на децата. Д-р Мирев отговори на редица въпроси, свързани с успешната работа на община Търговище с местните неправителствени организации. Като председател на Националното сдружение на общините в България, той прояви интерес към разработваните от организациите модели за подкрепа на деца и семейства в общността с цел превенция на настаняването на деца в институции.

През втория ден участниците продължиха своята работа по моделите, а след това обсъдиха предстоящата среща в София по Програмата през есента на 2011 г., както и конкретни идеи и предложения, около които да се обединят и да изпратят до различни агенции и министерства.

Невена Маджарова и Диана Якимова представиха развитието на работата на Клуба на нестопанските организации в Търговище и общината по проект „Подкрепа от общността за отглеждане на децата в семейна среда”, като споделиха успехите и трудностите, с които се сблъскват, както и необходимостта от търсене на устойчивост на дейностите и след края на проекта.

Абонирайте се за месечен бюлетин
Подкрепете ни