Европейски ден на солидарност между поколенията, 29 април 2016
04.04.2016
Десетки организации от страната се включиха в кампанията за Европейски ден на солидарност между поколенията за поредна година.

В дните преди Великден хора от различни възрасти се събраха за разнообразни инициативи - боядисване на яйца, срещи, концерти, кулинарни работилници, игри, състезания, дискусии, музикални и танцови представления, посещение на възрастни хора и др. Във всички събития присъстваха темите за приемственост, зачитане, свързаност на между хората в семейството, в професията и обществото.

Това бе и целта на кампанията - да насърчим разнообразни съвместни събития на хора от всички поколения, основани на разбиране, зачитане и солидарност между хората. Фондация Лале насърчи кампанията за осма поредна година с медийното партньорство на Информационния портал на НПО в България.

Вижте информация и снимки от събитията.

Денят 29 април е обявен като Европейски ден на солидарност между поколенията през 2008 г., когато по предложение на Словенското председателство Европейския съвет прие този ден, за да насочи общественото внимание към нуждата от промяна в политиките за възрастните хора в Европейски съюз. Солидарността между поколенията има ключова роля за развитието на по-справедливи и устойчиви системи в отговор на икономическите и социални предизвикателства, пред които е изправен Европейският съюз днес. Осъзната е необходимостта от действия за по-справедливо разпределение на ресурсите, отговорностите и участието за развитие на добро сътрудничество между поколенията във всички социални и икономически сфери.

Абонирайте се за месечен бюлетин
Подкрепете ни