Проект на месеца Декември 2012 г. - Топла вода от слънцето, Казанлък
31.12.2012
Сдружение „Оптима”, Казанлък

Целта на проекта бе да се подобри качеството на живот на осем младежи на възраст от 18 до 30 години, които живеят в Защитено жилище в село Овощник.

В рамките на проекта бяха закупени и монтирани два слънчеви колектора на двете къщи (за мъже и жени). В резултат месечният разход за електрическа енергия се намали с 60 до 70%. В двете къщи вече ежедневно има топла вода, а графикът за къпане и миене на чинии отпадна.

Защитеното жилище предлага на младежите пълноценен и независим начин на живот с помощта на професионалисти – психолог, логопед, социален работник, трудотерапевт. В жилището има занималня за индивидуална и групова работа, помещения за сън и отдих, семейно пространство с кухненски бокс и трапезария, овощна и зеленчукова градина.

Кметът на село Овощник, местните лекар и полицай редовно се срещат с младежите и оказват изключителна подкрепа както на екипа, работещ в Защитеното жилище, така и на настанените в жилището млади хора. Хората от селото приемат младежите и с готовност участват в тяхното социално интегриране.

Вече можем да се похвалим с успешната интеграция на млади хора от Защитеното жилище -Йордан заживя отново с биологичното си семейство, а Величка се омъжи за младеж от селото. Междувременно други двама младежи бяха настанени в жилището. Други трима младежи в момента се обучават в различни Социални учебно-професионални центрове (СУПЦ) в страната.

Сдружение „Оптима” 
Бина Садова 
Ул. Христо Ботев 61 
Казанлък, 6100 
Тел. 0431 / 63 098; 0897 / 041 468 
b.sadova@abv.bg  
zgoptima@abv.bg  

Абонирайте се за месечен бюлетин
Подкрепете ни