Проект на месец Август 2007 г. - Градината като единство на нашите различия, София
31.08.2007
Асоциация “И нас ни има” за гарантиране равен шанс за деца и младежи с физически и ментални увреждания

Целта на проекта беше да се подобрят условията за социална интеграция на децата и младежите с трайни увреждания; да се създаде у тях на чувство за отговорност, полезност и потребност; да се осъществи своеобразен вид трудотерапия, чрез реконструкция и оформяне на дворното пространство около дневния младежки център, открит през май 2007 в район Младост, София. Чрез подобни дейности се подобрява физическото състояние на децата и младежите и техния емоционален статус. Заниманията по градинарство и арт-терапия са възможност за организиране на свободното време на хора от изолирани общности и техните семейства, а също и обогатяване на социалните им контакти. Създава се и подходяща среда за последващи трайни трудо-терапевтични занимания.

Преки бенефициенти са 15 младежи с трайни физически и ментални увреждания, както и техните родители. Дневният младежки център се помещава в сграда на бивша детска градина, в съседство със социални служби и друга детска площадка. С облагородяването на двора се привличат и здрави деца и семействата им, което допринася за реалната интеграция и социализация на преките бенефициенти. Дворното място беше  разчистено от боклуци и прораснала растителност. На металните скелети за пейки монтирахме дъски, които боядисахме с пъстри бои. Ремонтирахме и боядисахме оградата. Демонтирахме ненужни и счупени метални съоръжения, които някога са били катерушки. Подрязахме и оформихме храстите и дърветата. Прекопахме розовите храсти и цветя. Окосихме тревата и оплевихме градината. Засадихме вечнозелени кипарисови храсти и пъстри цветя, които оформихме на красиви кътове, отделени с обли речни камъни, също боядисани в свежи тонове. Закупихме и две масивни пейки с облегалки, които монтирахме пред входа.  Освен в оформянето на дворното място, младежите с увреждания се включиха с огромно удоволствие в арт-терапевтични дейности. Осигурените кашпи, саксии, глинени съдове бяха изрисувани от децата с помощта на арт-терапевт и социалните педагози. След това в тях се засадиха цветя, стайни растения, а в кашпите - храсти.

Като заключителен етап от провеждането на проекта беше организирането на тържество, свързано с откриването на дневния младежки център, които е резултат от тригодишна работа на родителската организация. Нашите деца и младежи със специфични потребности, имат нужда от своето място под Слънцето, имат нужда от своето място в обществото, и имат нужда от това, то да ги приеме такива , каквито са.

 

Абонирайте се за месечен бюлетин
Подкрепете ни