Награди Проект на Годината 2015
29.03.2016
Награди Проект на Годината 2015 бяха обявени от членовете на журито в препълнения Литературен клуб „Перото” на 29 март 2016г.

Три организации си тръгнаха с наградите,  направени специално от проф. Георги Чапкънов. Всички организации се видяха през очите на хората, които ги номинираха за Проект на годината.

Церемонията беше открита от Ирен Леви, която представи конкурса, номинираните проекти, журито и критериите. Мария Петкова, директор на Фондация Лале, говори за смисъла на конкурса и церемонията, която събира изявени професионалисти в гражданския сектор с доказали се професионалисти от бизнеса, медиите, културата, изкуството и дипломати.

Специален гост на церемонията беше Роналд ван дер Хисен, директор на фондация Орание, Нидерландия. Дългогодишно партньорство и приятелство свързва двете организации. За това и говори ван дер Хисен – за принципа, който свързва така здраво две организации от две различни страни. „Ние вярваме в силата на човешката инициатива.  Дали това е малко населено място или в голям град – инициативата да е на гражданите, които да се погрижат за съседите си или за цялото село. Ние вярваме в силата на доброволците – хората, които искат да направят нещо за обществото!“

По традиция членовете на журито обявиха  наградите. Виолина Маринова, Председател на УС и главен изпълнителен директор на Банка ДСК – Банка на годината 2015 и Манол Пейков, издател, Издателска къща Жанет 45, представиха проект :  „Ракът на гърдата се лекува!“ на Център за защита на правата в здравеопазването. „Вече пета година тази организация създава възможност на жени в малки населени места да отидат на скрининг прегледи, за да може рано да се диагностицира и установява това заболяване. Проектът иска да покаже на жените, че това заболяване се лекува, когато рано се установи. Този проект е насочен към живота“ каза Виолина Маринова.

Манол Пейков сподели, че „всички проекти, които участваха в състезанието тази година бяха страхотни. Ние не сме ги делили на малки и големи. Имаше някои страшно симпатични малки проекти, които много влияят и променят картината в местните общности и отговарят на мисията на фондацията – да подкрепя тези, които работят за процъфтяващи общности. Ние като членове на журито обаче се стремихме да оценим две най-важни неща – кои от проектите допринасят за най-голяма промяна и са финансово ефективни. Мисля, че колегите от този проект заслужават ръката им да бъде стисната!“

Д-р Кацаров благодари от името на целия екип на Центъра и на хората, които извършват прегледите. „Ние искаме да научим жените сами да се следят, да им обърнем внимание на това колко е важно сам да се наблюдаваш. Да им обясним, че само от невежество може да умреш – за това, че не си потърсил помощ, че не си бил активен, защото ракът на гърдата да се лекува. Тези хора наистина имат огромна нужда от това и почти всички се възползват от дадената им възможност.“

Наградата на следващия отличен проект „Детска къща” на Фондация „За Нашите Деца” беше връчена от Севда Шишманова, програмен директор на БНТ и Мирослав Боршош, Изпълнителен директор на Национален дворец на културата. „Проектът, който ще ви представим за мен беше изключително емоционално преживяване, защото още докато го четях имах усещането за щастлив детски смях. Сигурни сме, че малката история на всяко едно от децата, която започва в този дом, ще бъде щастлива и неговият живот както започва със семейство, така ще продължи в семейство.“- сподели Севда Шишманова.

Мирослав Боршош започна оттам, че „Напоследък има един странен, но явен дебат в обществото ни за смисъла на неправителствените организации. Колкото по-развити са те, толкова по-развито гражданско общество ще има. Защото те са там, където държавата отсъства, където е слаба или където греши. И сред всички тези проекти, сред тази пъстрота от наистина великолепни идеи и чудесни реализации ние видяхме точно такива неправителствени организации. Затова поздравявам Фондация Лале, че всяка година ги събира и ни ги показва. Аз съм дълбоко убеден, че най-хубавото място на света да пораснеш се казва семейство. Този проект прави точно това и затова за нас е чест да ги отличим.“

Анелия Спасова благодари на журито за оценката от името на целия екип на Фондация „За нашите деца“ и разказа как Детската къща ще работи в бъдеще.

„Всяка година за мен е радост да чета проектите. Винаги завършвам четеното с голяма усмивка на лицето. Стоплят ми сърцето. Гражданските организации за важни за обществото. Те са важни и поради това, че поставят дневния ред. Ние знаем, че не винаги е лесно в живота. И тогава е много важно, да не си сам, и че има хора, които ще ти помогнат. Поздравления за Проект:  „Да не отхвърлим за втори път едно дете” на Българска Асоциация Осиновени и Осиновители!“ С тези думи Нейно Превъзходителство Аник Ван Калстър, Посланик на Кралство Белгия, обяви поредната награда.

Никола Добрев, Председател на съвета на директорите на КЦМ 2000 Груп, който за трети път е в журито, започна развълнувано „Този проект бърка дълбоко в раната, защото ние искаме и най-вече хората, които работят в този проект искат да променят ценностната система на нашето общество към осиновяването и осиновителите. Този проект за мен наистина беше много, много важен и трябва да ви кажа, че рядко срещам такива проекти, които започват и правят стъпки в променяне на ценностната система на нашето общество. Поздравления за екипа, но мисля, че тук работата ще трябва да продължи, защото сигурно са хиляди тези деца, които чакат бащина и майчина усмивка и хиляди са тези, пък които искат някой да им каже мамо и татко. Този проект има бъдеще и за това именно аз го оцених най-високо. Поздравления за екипа!“

Приемайки наградата, Гергана Богданова каза: „В България над 2 милиона души са част от темата осиновяване. 65 години имаме тайна на осиновяването. През тези 65 години вие чувате за осиновяването, само когато има проблем. Днес заедно тук сме с хора, които са осиновили, хора, които са осиновени и те гордо заявяват, че да осиновиш дете е щастие, а да си осиновен е дар. Благодаря ви сърдечно за това признание!“

Най-добрите проекти са определени по резултатите; устойчивост  на дейностите във времето; финансова ефективност; участие на целевите групи и местната общност; новаторство и приложимост на идеята в други населени места.

Тази година 42 проекта от цялата страна бяха отличени с признанието на хората, които ги номинираха. Четиринадесет от тях се изпълняват в големи градове, седем са реализирани в няколко населени места, шест – в столицата, а други шест – в малки градове и места. Пет проекта са с международно участие, а три проекта се изпълняват на национално ниво. Един от проектите се осъществява в партньорство с 23 организации в десетки населени места. Проектите са представени от граждански организации и партньори, финансиращи организации, членове на екипа, доброволци, училища, детски градини и читалища, фирми, компании и граждани, участвали в дейностите.

Фондация Лале обяви конкурса за единадесети път в края на миналата година като отговор на множеството добри проекти, реализирани в България всяка година. Всеки един проект е дело на мотивирани хора, вложили много от себе си за успешното му изпълнение. Той беше отворен за граждански организации, които през 2015 година са изпълнявали проект за подобряване на условията, възможностите и качеството на живот на хората или на общността в дадено населено място, без разлика на размера и източника на финансирането, мястото на реализация, типа на дейностите или хората, към които те са насочени.

Разгледайте пълния списък на номинираните проекти. Повече информация за наградените проекти може да намерите тук.

Церемония Проект на Годината 2015 се организира с медийното партньорство на Българска национална телевизия, вестник Капитал, Капитал дейли, Информационният портал на НПО в България и с подкрепата на Националния дворец на културата.

 

Медийно отразяване:

БНТ новини, 29 март 2016

БНТ новини, 29 март 2016, Централна емисия, след 18,42 мин.

НПО портал, 30 март 2016

Frog News, 30 март 2016

MenCare, 30 март 2016

НМД, 31 март 2016

БНТ, Малки истории, 2 април 2016, след 26,40 мин.

 

 

Абонирайте се за месечен бюлетин
Подкрепете ни