Проект на годината 2005
31.03.2006
Наградите Проект на Годината 2005 за неправителствена организация в социалната сфера бяха обявени на 29 март 2006 на тържествена церемония в голямата зала на Националната Академия за Театрално и Филмово Изкуство „Кръстьо Сарафов” в София.

За Проект на Годината бяха обявени: 

Защитено жилище ”Приятелска подкрепа” 
Фондация "Приятелска подкрепа”, Русе

Изкуството – мост за социална промяна
Сдружение “Плевенски обществен фонд – Читалища”, Плевен

Бъдещето е в нашите ръце - отново заедно 
Сдружение “Родопа планина – ХХІ век”, с. Полковник Серафимово

Освен наградата Проект на Годината, изработена специално от Георги Чапкънов, организациите получиха сертификат и дарение от 500 лева като допълнително финансиране за дейностите по проекта.

Отличени бяха и следните проекти:

Защитено жилище за лица с интелектуални затруднения 
Сдружение за лица с интелектуални затруднения "Шанс", Разлог

Изграждане на дневен център за лица от третата възраст 
Фондация “Трета възраст”, Русе

Помагайки на себе си помагаш и на  другите 
Регионална организация на инвалидите, Търговище

Социално образователен център 
Сдружение „Шанс и закрила”, Хасково

Формиране умения за самостоятелен живот на младежи с  трайни увреждания 
Асоциация “И нас ни има”, София

На церемонията присъстваха представители на отличените, номинирани и партньорски организации, както и много гости, представители на общини и министерства. Вилем ван Ее, посланик на Кралство Холандия, приветства присъстващите. Музикален поздрав поднесоха жените от фолклорна група от Читалище "Светлина", село Горни Лозен.

Председателят на журито Кармен Гонзалвес, Заместник Посланик на Кралство Холандия и членовете Ян Вилем Оверватер, Регионален Директор на ING в България, Иво Прокопиев, Председател Икономедия АД и Константин Тилев, Вицепрезидент Радио FM+ представиха накратко наградените проекти. Наградите бяха връчени от Роналд ван дер Хисен, изпълнителен директор на Орание Фондс; Иванка Христова, заместник министър, Mинистерство на труда и социалната политика и Владимир Кисьов, председател на УС на Фондация Лале. 

Конкурсът за най-добър проект на неправителствена организация в социална сфера за 2005 година бе обявен от фондация Лале през октомври 2005. Инициативата бе провокирана от множеството добри проекти, осъществени през последните години в цялата страна. Всеки от тях е дело на хора, вложили много от себе си за успешното му изпълнение. 

В конкурса бяха поканени да участват граждански организации, които през 2005 година са изпълнявали проект, насочен към подобряване на условията, възможностите и качеството на живот на определени групи от хора със затруднения или на общността в дадено населено място, без разлика на размера на финансирането на проекта, мястото на реализация, типа на дейностите или хората, които те обслужват. 

Представените проекти бяха оценени по резултатите; устойчивостта на дейностите във времето; финансовата ефективност; участието на целевите групи и местната общност; новаторството и приложимостта на идеята в други населени места от жури. 

До края на януари в офиса на Фондация Лале бяха получени 61 номинации за конкурса проект на годината. Номинираните проекти обхващат разнообразни социални дейности и са насочени към положителна промяна във възможностите и живота на определени групи от хора в цялата страна. От представените проекти 14 се изпълняват в големи градове на страната, 27 са в различни малки градове, 12 са в София и 8 се реализират от местни организации в села. След София, най-много номинирани проекти има от градовете Самоков, Русе, Търговище, Бургас, Варна и Хасково. 

Проектите са номинирани предимно от други местни и национални граждански организации и партньори по проекта; от екипа на организацията изпълняваща проекта и от местната община. Проекти са номинирани и от участници в дейностите, местни бизнес организации, професионалисти, доброволци и хора от общността.

 Списък на номинираните проекти

 

Абонирайте се за месечен бюлетин
Подкрепете ни