Награди Проект на Годината 2016
12.04.2017
Наградите Проект на Годината 2016 бяха обявени на публична церемония в Литературен клуб Перото в НДК на 12 април 2017.

Събитието събра много представители на номиниране проекти и гости. Водещата Анна Ангелова от сутрешния културен блок на БНТ разказа да историята на конкурса и наградите. Трите равностойни награди се присъждат за дванадесета поредна година. Те са специално изработени от проф. Георги Чапкънов.

Мария Петкова, директор на Фондация Лале, поздрави екипите на всички организации, чиито проекти бяха номинирани. Тя представи и поздрави за съпричастието членовете на журито – доказани професионалисти, които са и социално ангажирани.

Специален гост на тържеството беше Н. Пр. Том ван Оорсхот, посланик на Кралство Нидерландия в България. Той поздрави Фондация Лале за инициативата и гражданските организации в България за усилията и настойчивостта.

Севда Шишманова, програмен директор на Българска национална телевизия, говори прочувствено за първия награден проект. Никола Добрев, главен изпълнителен директор на КЦМ 2000 Груп, разказа защо той намира проекта „Подкрепи семейство“ на фондация „Карин дом“ за изключително важен и добър. Колеги от Фондация „Карин дом“ и SG Експресбанк България получиха наградата и говориха за партньорството си в подкрепа за семейства на деца със специални нужди.

Камелия Величкова, ръководител на Дирекция Комуникация и координация на Банка ДСК, представи проект „Трудова практика - обучения в трудови и социални умения за младежи с интелектуални затруднения” на фондация „Светът на Мария“. Владимир Пенков от „Пенков, Марков и партньори“ и член на УС на Фондация Лале, говори за гражданските организации и хората. Двамата поздравиха представителите на отличената организация, които разказаха за работата си.

Д-р Красимира Чемишанска,  генерален мениджър на Амджен България и президент на Американска търговска камара в България сподели впечатленията си от проект „Едно училище за всички“ на Център за приобщаващо образование. Венислав Йотов, генерален мениджър на AIG България и член на УС на Фондация Лале, говори за значението на проектите, в които хората се променят. Задно те връчиха наградата на представителите на центъра, които представиха смисъла и целта на усилията си.

Тази година Фондация Лале обяви една специална награда. Тя бе връчена на Роналд ван дер Гисен, директор на Орание Фондс, за многогодишно партньорство и приятелство. Членовете на УС на фондацията го поздравиха и увериха, че мисията на организацията е в добри ръце.

Тържеството завърши с наздравица за всички, които получиха награди; за хората, свързани с всички номинирани проекти в тазгодишния конкурс Проект на Годината и за всички хора в България, които ежедневно работят, за да бъде животът на другите по-добър и България по-добро място за всички нас.

Тази година в конкурса Проект на Годината бяха номинирани 22 разнообразни проекта от цялата страна. Седем от тях се изпълняват в големи градове, единадесет – в столицата, а пет – в малки градове и места. Един от проектите се осъществява в партньорство с 6 организации в няколко населени места, а друг е с международно участие. Проектите са представени от граждански организации и партньори, членове на екипа, доброволци, родители и близки на децата, ученически клубове, читалища, общински съветници и граждани, участвали в дейностите.

Фондация Лале обяви конкурса за най-добрите проекти на 2016 година за дванадесети  пореден път в края на миналата година. Този конкурс е нашият отговор на факта, че всяка година в България се реализират множеството интересни и иновативни проекти, замислени и изпълнени с грижа за хората. Всеки един от тях е дело на активни и търсещи хора, които с отговорност и професионализъм са ангажирани с успешното му изпълнение. Граждански организации, които през изминалата 2016 година са изпълнявали проект за подобряване на условията, възможностите и качеството на живот на хората или общността в дадено населено място, без разлика на размера и източника на финансирането, мястото на реализация, типа на дейностите или хората, към които те са насочени, бяха поканени да участват.

Както всяка година представените проекти бяха оценени по резултатите; устойчивост  на дейностите във времето; финансова ефективност; участие на целевите групи и местната общност; новаторство и приложимост на идеята в други населени места.

Най-добрите проекти бяха определени от жури в състав Виолина Маринова, Председател на УС и главен изпълнителен директор на Банка ДСК; Никола Добрев, Главен изпълнителен директор на КЦМ 2000 Груп; Севда Шишманова, Програмен директор на Българска национална телевизия, Манол Пейков, издател, Издателска къща Жанет 45, д-р Красимира Чемишанска, Генерален мениджър на „Амджен България” и Президент на Американска търговска камара в България и Мирослав Боршош, Изпълнителен директор на Националния дворец на културата.

Конкурсът и церемонията Проект на Годината 2016 бяха организирани с подкрепата на Националния дворец на културата и медийното партньорство на Българска национална телевизия, вестник Капитал, Капитал Дейли и Информационния портал на НПО в България.

 

Медийно отразяване:

БНТ новини, 12 април 2017 (след 16:00 мин.)

Награди Проект на Годината 2016 в предаването Малки истории на БНТ

БНР, 12 април 2017

НПО портал, 13 април 2017

БДФ, 13 април 2017

Брошура Проект на Годината 2016 - наградени

Брошура Проект на Годината 2016 - номинации

 

Абонирайте се за месечен бюлетин
Подкрепете ни