Награди Проект на Годината 2021
08.06.2022
Награди Проект на Годината бяха връчени за седемнадесети пореден път на публична церемония

Традиционните награди за най-добри и ефективни проекти на граждански организации бяха обявени на 7 юни 2022 в Литературен Клуб „Перото“ на НДК. Мария Петкова от Фондация Лале се обърна към участници в конкурса и гости с думи за смисъла и силата на отношенията между хората, за значението на професионализма и отговорността. Тя разказа, че наградите Проект на Годината са най-старите награди за постижения в граждански сектор. Изборът на отличените проекти е възможно най-обективен поради ясни предварително обявени критерии - резултати; устойчивост на дейностите във времето; финансова ефективност; участие на целевите групи и местната общност; новаторство и приложимост на идеята в други населени места.

Наградите за 2021 година бяха обявени от членовете на журито. Те от своя страна бяха представени от членове на УС на Фондация Лале. Владимир Кисьов покани на сцената Снежина Петрова, актриса, ръководител на Департамент „Театър“ на Нов български университет, основна фигура в артистични и социално ангажирани проекти като „Медея“ и „Една българка“, носителка на множество национални и международни награди. Снежина Петрова представи първата от три равностойни награди - проект „Фонд за децата на герои“ на Фондация „За Доброто“. Наградата приеха Димитрина Спирова и Надежда Рангелова, които развълнуваха залата с разказа си.

Владимир Пенков представи Н.Пр. Андрея Вике, Посланик на Австрия в България и разказа за многогодишната й професионална и лична връзка с България. Посланик Вике говори за живота на децата и хората в малките населени места и ролята на читалищата. Тя представи проект „Опознай себе си и предай нататък” на Народно читалище „Фар 1930”, с. Паволче. От името на читалището Мария Божковска и Бетина Иванова разказаха за идеята и работата си по проекта. „Всички деца от селото посещават читалището!“ споделиха те.

Анна Захариева от Фондация Лале разказа за заниманията и страстта към книгите на „най-четящия човек в държавата“ и член на журито на конкурса. Светлозар Желев, директор на Националния център за книгата, говори за четенето и проект „Шанс за всяко дете - адаптиране и прилагане на методиката „Сигурен старт“ в България“ на Сдружение „Бъдеще за децата“. Видимо развълнувани бяха Мария Гинева от сдружението и кметът на с. Горно Черковище Антон Антонов. Те приеха наградата заедно с екипа на сдружението, пряко ангажиран с изпълнението на проекта. Дейностите по програма Сигурен старт продължават и се разширяват в 3 нови населени места с подкрепата на община Казанлък

В края на събитието Мария Петкова поздрави представителите на организациите, които носеха вечно цъфтящите лалета, специално изработени от Георги Чапкънов. Благодари на членовете на журито, защото те правят от събитието празник. Поздрави всички участници в конкурса, защото всеки номиниран проект вече е награден с доверието на хората.

В края на една година с много трудности и промени, наложени от продължаваща пандемия КОВИД-19, бяха номинирани 16 различни актуални проекти от малки и големи населени места.

Церемонията бе организирана с медийното партньорство на Информационния портал на неправителствените организации в България и в сътрудничество с Националния дворец на културата.

Абонирайте се за месечен бюлетин
Подкрепете ни