Работно посещение в Шотландия
19.09.2022
Услуги за семейства с цел подкрепа на ранното детство

В средата на лятото екипът на фондация Лале организира работно посещение в Шотландия за група колеги от граждански организации и държавни институции. Това беше нашия принос към проект за подобряване на майчиното и детското здраве сред уязвими общности в България, изпълняван от фондация „Здраве и социално развитие“, дружество “Знание" и сдружение "Бъдеще за децата". Колегите имаха интерес да разберат как работи национална програма за здравословно хранене на деца в най-ранна възраст - от раждането до 3 години. Нашите партньори от Шотландия откликнаха на запитването ни и организираха за групата от България интересна програма.

В началото на август работното посещение започна в Единбург със среща в Dr Bell’s Family Centre. Danielle Campbell и нейния екип ни разказаха за различните дейности с майки, бащи и други членове на семейството.

На следващия ден посетихме Citadel Centre за младежи и семейства. Marion Macleod, изследовател, ни представи цялостната картина на услуги за първите години на децата и подкрепа за семейства с деца в Шотландия. Willy Barr, управител на семейния център, ни разказа подробно за историята му, за работата с младежи, която следвайки нуждите им естествено е прераснала в работа в общността с млади майки и родители и техните деца. А работата с младежите продължава и сега. Следобед имахме среща в офиса на Relationships Scotland. Clare Simpson, директор на асоциация Parenting Across Scotland, и Cheryl Brown, директор на Midlothian център Сигурен старт, ни представиха модела на Open Kindergarten. Той се основава на адаптиране на съществуващи услуги за деца в ранна възраст и техните семейства в холистични приобщаващи услуги, съобразени с нуждите и възможностите на децата и с данни от съвременни изследвания. Sue Palmer, председател на кампанията Upstart Scotland ни разказа за развитието на програмата за образование и грижи в първите години и важността на свободната игра.

На третия ден имахме срещи в правителството на Шотландия в Глазгоу. Nicola Birrell и Ben Sutcliffe, старши съветници към програмите Best Start Grant и Best Start Foods, ни представиха принципите и структурата на програмите. Последва оживена дискусия с въпроси, отговори и коментари. Следобед се срещнахме с Kirsty Craig, Jeni Milne и Brendan McGinty в агенция Social Security Scotland. Те ни представиха подробно как програмите за здравословно хранене в ранното детство се реализират на практика и как е регламентиран достъпът на родители и семейства до тях.

В рамките на само няколко дни научихме много неща и най-вече това, че подкрепата за деца в ранна възраст е подкрепа за родителите и семействата им. А тази подкрепа е единствено възможно да бъде ефективна при работа в среда на взаимно доверие.

Абонирайте се за месечен бюлетин
Подкрепете ни