Млади доброволци и бежанци получиха признание за срещите си за опознаване на културната среда в България
19.10.2017
Доброволци, бежанци, партньори по проект „Говори с мен“ и гости се събраха на вълнуващо тържество

Месец октомври е Месец на бежанците. През целия октомври в A Hub са организирани различни събития за всички, които искат да научат повече за бежанците, да се запознаят с тях и техните култури, както и да помогнат за създаването на социални иновации за тяхната интеграция.

В рамките на Месеца на бежанците фондация Лале организира вечер „Говори с мен“ на 18 октомври в пространството A Hub, сред вълнуващите снимки от проекти на Световната банка, Каритас, Красивите лица на Сирия и Съвета на жените бежанки. Събитието беше за официално връчване на сертификати на участниците в едноименен партньорски проект, финансиран по европейската програма „Еразъм+. Нашите партньори от Gemeinsam leben & lernen in Europa от Пасау в Германия и Centrul de Voluntariat Cluj-Napoca в Румъния бяха заедно с нас в София за тази вечер. Проектът е насочен към разработване и адаптиране на иновативна програма за млади доброволци в подкрепа на млади бежанци и деца бежанци, за да усвоят лесно езика на страната, в която живеят. Целта е да създаде възможности за говорене и споделяне с връстници, той като езикът е основна форма за комуникация и предаване на знания и информация, а бежанците много често нямат възможност да практикуват езика на страната, в която се намират.

През цялото лято млади българи доброволци към Фондация Лале бяха езикови ментори и помагаха на младежи-бежанци, решили да останат в България, да научат български език и повече за култура и традициите в България  и живота в София чрез поредица от неформални срещи-разговори на различни теми. Темите бяха подготвени и разработени от самите доброволци.

Срещата беше емоционална за всички. Мира, която всички познават добре, разказа накратко за срещите и връзките между доброволците и бежанците. Много от тях сами споделиха впечатленията и емоциите си.  Владимир Кисьов, председател на УС на Фондация Лале и почетен гражданин на София, връчи сертификатите на доброволците и бежанците от програмата. С нас имаше и гости, приятели и колеги.

Месецът на Бежанците се организира от Европейската комисия в България, A hub, Каритас София, Информационен Интеграционен Център за Бежанци на Български Червен Кръст, IOM Bulgaria, Съвет на жените бежанки в БългарияКрасивите лица на Сирия, CVS-България, HITL: Human in the Loop Services Provided by Refugees.

Абонирайте се за месечен бюлетин
Подкрепете ни