Театрално представление "Нашенци"
15.06.2006
На 15 юни в голямата зала на НАТФИЗ „Кръстьо Сарафов” фондация Лале организира представление на пиесата „Нашенци”, за да покаже пред обществеността в София резултата от един от интересните проекти, финансирани от организацията през последната година.

Спектакълът по текстове на Иван Вазов и Чудомир се изпълнява от деца и младежи с увреждания от център “Вяра, надежда и любов “ в Пазарджик, техни връстници от училището в село Паталеница и студенти от Пловдивски Университет ”Паисий Хилендарски”. Заедно младите артисти продължават старата българска традиция на художествена самодейност като неизменна част не само от Възрожденска България, но и от израстването на децата и младите хора в съвременния свят. 

Сдружение „Помощ за деца в риск” работи за интеграция на деца със затруднения чрез средствата на изкуството от 2000 година. Реализирало е разнообразни съвместни дейности на деца и младежи с увреждания и деца от основно училище „Константин Величков” в село Паталеница. От 2002 година датира партньорство между сдружението, театрална школа „Петровден” и Центъра за деца и младежи с увреждания „Вяра, Надежда и Любов” в Пазарджик. Резултатите включват не само множество съвместни дейности, репетиции, постановките на „Мащехата на Снежанка” /2002/ и „Нашенци” /2004, 2006/ в Пазарджик, Велинград и Пловдив, но и незабравими дни и вечери на работа и аплодисменти на сцената, създадени приятелства и изградени житейски умения на всички участници в театралния екип.

Представлението стана възможно с подкрепата на НАТФИЗ „Кръстьо Сарафов” и ONDA Coffee Break. След края на спектакъла видимо развълнуваните зрители дариха общо 269.85 лева и 500 щатски долара.

частниците получиха цветя от Георги Пирински, Председател на Народното събрание на Република България и поздравителен адрес от Красимира Филипова, директор на Националния център за театър. Специален гост на спектакъла беше известният британски актьор Бен Крос, които сърдечно поздрави младите артисти. Йоист Схолте от Ню Имидж България покани театралния екип да посети през месец юли Студио Бояна, където децата и младежите ще се запознаят на място с процеса на заснемане на игрален филм.

Абонирайте се за месечен бюлетин
Подкрепете ни