Три категории инициативи на доброволци бяха отличени
23.12.2022
Годишни награди Доброволческа инициатива 2022

На публична церемония в Балната зала на Национална галерия Двореца на 21 декември бяха обявени наградите Доброволческа инициатива 2022. През последната година повече от всякога имахме поводи да се убедим в силата и ролята на доброволците. Те бяха първи в справяне с последици от пандемия, война, наводнения, пожари, наред с множество местни инициативи. Хиляди доброволци участваха в стотици инициативи в цялата страна.

Членове на журито бяха Диана Ковачева, Омбудсман на Република България, Алексей Лазаров, главен редактор на вестник Капитал и Манол Пейков от издателство ЖАНЕТ 45. Тази година отличия бяха присъдени за категории инициативи. Елена Чернева, заместник омбудсман на Република България, поздрави участниците и гостите на събитието от името на Омбудсмана Диана Ковачева. Тя представи местните инициативи в подкрепа на хората – помощ за деца, съученици, възрастни хора, зависими, хора с увреждания, бежанци, онкоболни, ученици със специални образователни потребности, летни училища, библиотеки, детски градини, насърчаване на четенето, превенция на зависимости сред ученици, обновяване на село, възстановяване на стара чешма, поддържане на чисти планини, рециклиране. Доброволци от различни населени места, на различна възраст и с различни занимания застанаха едни до други и се поздравиха с постигнатото.

Манол Пейков изрази задоволство от множеството и различни дейности на доброволци и най-вече млади доброволци в страната. Разказа една история от преди век за дарителство в България - историята на Димитър Кудоглу от Пловдив. Продължи с представянето на инициативите в подкрепа на хората в наводнените Карловски села. Представители на Гората БГ, СУ „Св. Паисий Хилендарски“ в Хасково и група доброволци обединени от силата да помагат в труден момент, получиха сертификатите.„

Алексей Лазаров говори за стотиците и хиляди доброволци, които вече десет месеца организират различни кампании в подкрепа на хората, бягащи от войната в Украйна. Доброволците от Доброволчески клуб „Усмивка“ към СУ „Васил Левски“ във Вълчи дол, Грийнпийс България и СУОБ Мати Украйна, Фондация „ЮКРЕЙН СЪПОРТ ЕНД РЕНОВАТИОН“ Пловдив, Фондация „Открито сърце“ Варна, Фондация „ГОРАТА.БГ“ и Фондация „ЗА ДОБРОТО“ бяха поздравени с продължителни ръкопляскания.

Иво Иванов, Мария Носикова и Тиан Ню Чжоу, ученици от Национално музикално училище „Любомир Пипков“, допринесоха за тържествената атмосфера с изпълненията си на пиано. Вечерта завърши с пожеланието за светли празници, светли помисли и добри дела. Защото сме доброволци!

С колегите от НАРД организирахме конкурса Доброволческа инициатива 2022 за дванадесета поредна година. Получихме 37 номинации на различни инициативи на граждански организации, читалища, училища, клубове и доброволчески групи от цялата страна. Те бяха представени от доброволци, граждански организации, училища, читалища, граждани, кметове.

 

Абонирайте се за месечен бюлетин
Подкрепете ни