Награди Доброволческа инициатива 2018
06.12.2018
Годишните награди Доброволческа инициатива 2018 бяха връчени на публична церемония в присъствието на Президента на Република България, доброволци и гости

На тържествена церемония на международния ден на доброволците 5 декември в Президентството на Република България бяха връчени наградите в осмия национален конкурс „Доброволческа инициатива” 2018.той бе организиран от Фондация Лале и Национален Алианс за Работа с Доброволци.

Тази година за наградата бяха номинирани 58 различни инициативи, осъществени от неправителствени организации, училища, детски  градини, библиотеки и читалища, неформални групи от градове и села в цялата страна.

„Успехът невинаги означава да си направил нещо за себе си, а по-скоро той се измерва с онова, което си сторил за другите. Във времена на упадък на моралните ценности и на разединение,  със своя пример доброволците увличат другите около обществено значими каузи, именно затова тази инициатива  е безценна. Най-голямото постижение е подадената ръка и преодоляването с общи усилия на обществените проблеми”, заяви президентът Румен Радев в приветствие към доброволците на граждански организации, училища, детски  градини, библиотеки и читалища и неформални групи, номинирани в конкурса и гостите на церемонията.

Изборът на най-добрите и ефективни инициативи беше в ръцете на компетентно жури с членове Огнян Златев, ръководител на Представителството на Европейската комисия в България, Красимира Величкова, директор на Български дарителски форум и Алексей Лазаров, главен редактор на вестник Капитал. Представените инициативи са оценени по резултатите, значението за хората в общността; броя и характеристиките на участниците; значението на инициативата за развитието на екипа на организацията и доброволците; финансовата ефективност. Както всяка година бяха обявени три равностойни награди.

Инициативата „Да спасим кестените“ на Организацията на българските скаути, беше отличена за акцията на над 200 доброволци, предимно деца и младежи, които са защитили чрез природосъобразни методи болни кестени във Варна, Шумен и Русе.

Инициативата „Да плетем и шием за недоносените бебета“ на фондация „Нашите недоносени деца“ беше отличена за труда на 900 доброволци на организацията да изработят покривала за кувьози в неонатологични отделения. Целта е бебетата да бъдат защитени от ярките болнични светлини за да се предпази зрението им. Единадесет болници в страната са получили ръчно изработени покривала.

Сдружение „Планини и хора – асоциация на планинските водачи в България“ получи награда за „Обновяване на заслон „Кончето“ в Пирин. Доброволците са събрали средства, планирали са проекта за обновения заслон, транспортирали са материали до мястото високо в планината. Изпълнението е отнело две години, като 220 членове на асоциацията и любители на планината са помогнали с доброволен труд, а дарителите са около 300. Подновяването на заслона „Кончето“ е с цел да повиши сигурността на хилядите туристи в Пирин.

Музикален поздрав към участниците в церемонията, поднесоха младите музиканти от Младежки китарен оркестър „София“ с ръководител Валентин Бузов.

Медийно отразяване: БНТ, bTV, Dnes.bg, Frog News, Media News, Дума

 
Абонирайте се за месечен бюлетин
Подкрепете ни