Награди Доброволческа инициатива 2015
02.12.2015
Годишните награди Доброволческа инициатива 2015 бяха обявени на тържествена церемония на 2 декември 2015.

Празнично украсеното централно фоайе на Народния театър „Иван Вазов” се изпълни с десетки доброволци, съмишленици и гости в празнично настроение.

Мария Петкова от Фондация Лале говори за идеята за наградите и значимостта на доброволчеството като личен избор, удовлетворение, свързаност с другите, възможности за развитие. Тя заяви и ангажимента на Фондация Лале и НАРД да започнат публичен разговор за стандарти за организирано доброволчество в България.

По традиция Президентът на Република България Росен Плевнелиев поздрави доброволците в България и отправи към тях апел за говорят за делата си, да разказват за направеното, да увличат и другите. Той подчерта, че се гордее с доброволците, които всяка изминала година стават все повече и по-ангажирани.

Изпълненията на младите музиканти от Национално Музикално училище "Любомир Пипков" Ния Лечева, Виктор Тренев и  Йосиф Шерцел на творби на Йохан Себастиан Бах и Хоакин Родриго допринесоха за празничното настроение.

Ренета Венева от Национален алианс за работа с доброволци разказа за номинациите в и тенденциите в конкурса, за включването на все повече млади хора и ученици в различни доброволчески дейности. Тя посочи, че е време да мислим за възможности за валидиране на уменията на доброволците.

Огнян Златев, ръководител на Представителството на Европейската комисия в България, представи една от отличените инициативи -  „Доброволен труд в социална кухня към храм „Св. Пророк Илия” в ж.к. Дружба 2, занимания на неделното училище при храма и изграждане на „Площадка за забравени игри” в двора на храма“ на Клуб за филантропия при 105 СОУ „Ат. Далчев“ София. Група доброволки със своята ръководителка получиха сертификата и разказаха за работата си.

Анета Милкова, член на Управителния съвет на БНТ и  член на журито в конкурса Доброволческа инициатива  2015, обяви и връчи следващата награда - TELUS Ден на Подкрепа в Пловдив на TELUS International Europe. Инициативата е номинирана от Комплекса за Социални услуги за деца и семейства в града.

Алексей Лазаров, главен редактор на вестник „Капитал“, сподели, че все повече хора търсят и четат добрите новини в медиите. Той обяви последната от трите равностойни награди. Тя беше за Сдружение Туристическо дружество Приста Русе за проекта „Заедно за устойчиво развитие на Дунавските острови. Доброволка на дружеството прие сертификата от името на повече от 120 доброволци, ангажирани с инициативата.

В края на церемонията присъстващите аплодираха продължително всички доброволци в България за техните усилия и мотивация да променят света и помагат на другите. Носителите на награди Доброволческа инициатива 2015 се снимаха с Президента Росен Плевнелиев, членовете на журито и организаторите на конкурса.

Церемонията за годишните награди Доброволческа инициатива 2015 се проведе със съдействието на Народен театър „Иван Вазов”, Национално Музикално училище "Любомир Пипков" и медийното партньорство на Българска Национална Телевизия и вестник Капитал.

Тази година бяха номинирани 40 разнообразни инициативи от цялата страна, осъществени от местни доброволци. Дейностите са организирани от граждански организации, неформални групи, бизнес компании, читалища, училища и отделни граждани. Те ще бъдат оценени по резултатите, значението за хората в общността; броя и характеристиките на участниците; значението на инициативата за развитието на екипа на организацията и доброволците; финансовата ефективност.

БНТ, 2 декември 2015

Президентство, 2 декември 2015

телевизия Евроком, 2 декември 2015

БНР, 2 декември 2015

Dir.bg, 2 декември 2015

Novini.bg, 2 декември 2015

24 часа, 2 декември 2015

НПО портал, 3 декември 2015

Una news, 3 декември 2015

Сега, 3 декември 2015

Targovishte.bg, 3 декември 2015

Дарик нюз, Пловдив, 4 декември 2015

БДФ, 4 декември 2015

в-к Капитал, 5 декември 2015

105 СОУ "Ат. Далчев", София

СОУ "Д. Благоев", Свищов

Абонирайте се за месечен бюлетин
Подкрепете ни