Награди за Доброволческа инициатива 2012 „Активен живот на възрастните хора и солидарност между поколенията”
06.12.2012
Годишните награди за Доброволческа инициатива 2012 „Активен живот на възрастните хора и солидарност между поколенията” бяха обявени на официална церемония в рамките на заключителна национална конференция „Да бъдем активни – какво е необходимо?” в София на 4 декември 2012 г.

Иван Станчов обяви наградата за „Лятно училище за млади и стари” на Народно Читалище „Светлина-1928” в с. Хотанца. Инициативата включва всички младежи, които желаят да отделят от свободното си време да се научат да плетат, шият и правят вретена с подкрепа от възрастните хора в селото. Младежите от своя страна помагат на възрастните хора при работа с компютър, ползване на интернет и скайп. Участват всички, които искат да се учат, независимо от възрастта. 

Ива Рудникова представи „Приемна за безплатни правни консултации” на Сдружение „Дамско иновативно ателие ДИВА”. Целта на инициативата е да осигури безплатна правна помощ и правни консултации на хора от третата възраст, които сами трябва да решат различни юридически въпроси. Това в повечето случаи води до загуба на дела и липса на защита на правни интереси. 

Бойко Станкушев обяви наградата за „Съдействие за прегледи и изследвания на 60 пенсионери от „Дневен център за стари хора” на Фондация „Трета възраст”. От името на фондацията в Русе наградата прие Светлана Ангелова, народен представител от Русе и зам. председател на социалната комисия в народното събрание. 

Филип Хат, началник сектор в генерална дирекция „Заетост, социални въпроси и приобщаване” на ЕК, връчи наградите, които включваха сертификат, фотоапарат и различни материали, предоставени от Представителството на Европейската комисия в София. 

Конкурсът за Доброволческа инициатива 2012 бе свързан с темата на Европейската година - Активен живот на възрастните хора и солидарност между поколенията, и беше обявен през пролетта на тази година от Фондация Лале и Националният алианс за работа с доброволци. До края на октомври 2012 година бяха номинирани 22 разнообразни инициативи от 13 населени места в България. Най-голям брой инициативи са реализирани в София – общо шест, а четири от инициативите са осъществени в страната. Сред участниците има граждански организации, компании, училища, неформални сдружения и частни лица. 

Жури в състав Ингрид Шикова, Посланик на Европейската година в България; Иван Станчов, основател и председател на УС на Фондация Карин дом; Ива Рудникова, главен редактор Капитал Light и Бойко Станкушев, член на УС на Българска Национална Телевизия определи най-добрите и значими инициативи на 2012 година по предварително обявените критерии - резултати, значение за хората в общността; какви и колко хора са участвали; значение на инициативата за развитието на екипа на организацията и доброволците; финансова ефективност. 

Списък с номинираните инициативи

 

 

 

Абонирайте се за месечен бюлетин
Подкрепете ни