Награди Доброволческа инициатива 2014, София, 5 декември
08.12.2014
Наградите Доброволческа инициатива 2014 бяха обявени на публична церемония в Народния театър „Иван Вазов” на 5 декември 2014 - Международния ден на доброволците.

Мария Петкова от Фондация Лале откри церемонията като приветства десетките доброволци, представители на различни организации, много гости и медии и говори за ролята на хилядите доброволци в България.

Президентът на Република България Росен Плевнелиев поздрави доброволците в България и подчерта значението на работата им за всички нас, защото те не само помагат на отделни хора, но носят надежда и променят цялото общество.

Ренета Венева, председател на УС на Национален Aлианс за Pабота с Доброволци, представи членовете на журито и критериите, по които те избраха отличените инициативи. Младите музиканти и възпитаници на НМУ „Л. Пипков” Магдалина Вутова от класа по цигулка на Юлия Ангелова и Йосиф Шукеров, ученик по китара на Столина Добрева, поздравиха участниците и гостите с вълнуващо изпълнение на пиеси от Ю. Изаи и М. Дюплеси. 

По традиция членовете на журито обявиха и връчиха наградите на най-добрите и интересни инициативи за 2014 година. Тази година членове на журито бяха Анета Милкова, член на Управителния съвет на Българска Национална телевизия; Огнян Златев, ръководител на Представителството на Европейската комисия в България; Алексей Лазаров, главен редактор на вестник Капитал; Иван Станчов, основател и председател на УС на Фондация Карин дом и Бойко Станкушев, журналист в БНТ. 

Анета Милкова и Алексей Лазаров представиха „Доброволчески проект в Интеграционен център към Държавната агенция за бежанци, София” на Каритас София и Си Ви Ес – България. Доброволците работят с деца, младежи и възрастни хора, търсещи закрила, за да се адаптират по-лесно в българското общество. Те помагат на децата, посещаващи български училища, с уроците и домашните, организират арт работилници, уроци по музика, спорт и компютърни курсове. Над 200 доброволци с различен опит при работа с деца и различна професионална квалификация (програмисти, педагози, еколози, музиканти и др.) са участвали в дейностите, обединени от желание да работят и всеки да допринесе с най-доброто от себе си. 

Бойко Станкушев разказа за проект „Да построим Дом, Да дарим Надежда!” на Фондация „Подслон за човечеството“. Това е инициатива за изграждане на четири жилища за семейства с непълнолетни деца и доказани жилищни нужди в Костинброд през периода 2013 - 2014 година. Акцентът е върху нуждата от ефективни партньорства между държавните структури, бизнеса и неправителствените организации за осигуряване на достойни и безопасни жилища за всеки. В резултат на реално партньорство четири петчленни семейства имат възможност да живеят в свой собствен дом и да отглеждат децата си в здравословна и защитена среда.

Доброволци към СОУ „Св. Паисий Хилендарски” в Хасково и техните преподаватели. Със своята инициатива „Да помогнем на децата на бежанците” те са подкрепили около 200 деца в бежанския център в Харманли с хигиенни и почистващи препарати. Учениците са организирали също разяснителна кампания за информиране на ученици, родители и учители; събиране и пакетиране на дарения; транспортиране на продуктите с помощта на родители. В дейностите са участвали 20 доброволци и над 650 дарители ученици и родители.

В края на церемонията всички присъстващи аплодираха искрено и продължително хилядите спонтанни и организирани доброволци в България, които първи се отзоваха на нуждите на хората и се включиха в десетки акции за подпомагане на хиляди семейства, пострадали през годината от наводнения в различни части на страната.

След групова снимка на наградените организации с Президента Росен Плевнелиев и членовете на журито продължиха поздравленията, оживените разговори и коментари.

Церемония Доброволческа инициатива 2014 бе организирана с подкрепата на Народен театър „Иван Вазов” и медийното партньорство на Българска национална телевизия и вестник „Капитал.

   

Конкурсът Доброволческа инициатива 2014 бе организиран от Фондация Лале и Национален Алианс за Работа с Доброволци за четвърта поредна година с цел да покаже на обществото добрите инициативи, реализирани през годината и да отдаде признание на десетките организации и хилядите доброволци в България. Конкурсът бе обявен през месец април и беше отворен за организации и групи, които през настоящата година са реализирали своя доброволческа инициатива без значение на място и време на реализация, цел и начин на организация на събитието, източници на финансиране, брой и възраст на доброволците.

Най-добрите инициативи бяха определени по резултатите, значението за хората в общността; броя и характеристиките на участниците; значението на инициативата за развитието на екипа на организацията и доброволците и финансовата ефективност. Организациите, реализирали отличените инициативи, получиха сертификат и фотоапарат за нуждите на доброволците и организацията.

Тази година бяха номинирани 66 разнообразни и интересни инициативи от цялата страна. Представените инициативи са осъществени от местни доброволци в 36 населени места. Номинираните доброволчески дейности са организирани от граждански организации, неформални сдружения, бизнес компании, читалища, училища и отделни граждани.

Списък на номинираните инициативи по реда на получаването им.

Новини БНТ, 5 декември 2014

BNews.bg, 5 декември 2014

НПО портал, 9 декември 2014

Малки истории, БНТ, 11 декември 2014

Потребителската кошница, БНТ 2, 25 декември 2014

Абонирайте се за месечен бюлетин
Подкрепете ни