Фамилни групови конференции

2017-01-03

Всички ние се раждаме и живеем в семейства. Всяко семейство е уникално, със своя култура, личности, индивидуална динамика и история. На всяко семейство се случва да  има трудности или проблеми. Има трудни ситуации, свързани с децата, младежите, родителите или възрастните хора в семейството, които могат да бъдат решени лесно с помощта на роднини и приятели. Има и случаи, в които може да е необходима помощ от здравни специалисти, образователни институции, социални услуги или други агенции.   

 Фамилната Групова конференция е начин за намиране на решение на различни проблеми, при който деца, родители, членове на разширеното семейство, приятели се събират, за да направят план. Тя основава се на стара, традиционна и лесна за разбиране концепция – силата на семейния кръг. Фамилната конференция дава възможност на семейството да се събере, мобилизира собствените си сили и ресурси и изработи възможно най-добрия план за преодоляване на проблема на дете или друг човек от семейството. Членовете на семейството вземат решенията и поемат отговорността. Професионалистите не решават – те предлагат необходимата информация, подкрепа и услуги. 

Фондация Лале постави началото на прилагането на метода Фамилни групови конференции в България през 2011 година с програма "Вяра в семейството" с изключителното партньорство на Eigen Kracht Centrale. Фондация Лале е активен член на Европейската мрежа за Фамилни групови конференции.

 

Последна новина

14.10.2019
Споделяне и учене с колеги от професионално семейство

Годишната среща на Европейската мрежа за фамилни групови конференции се проведе в Братислава, Словакия, от 9 до 11 октомври 2019. Тя беше организирана от местния член “Usmev ako dar”.

Целта на срещата всяка година е да събере практици от различни страни и организации за да споделят информация и мотивация едни с други.

Срещата бе официално открита с традиционния неформален кръг за представяне и тържество в двореца Primates в Стария град на Братислава на 9 октомври. През следващите два дни участниците споделиха информация за последни и интересни развития във своите страни, имаха оживени дискусии в сесиите „Отворено пространство“ и говориха за общи теми и възможности в Европа.

Еднодневна национална словашка конференция за Фамилни групови конференции се проведе в деня преди европейската среща с участието на професионалисти от система за закрила на детето, институции за услуги за грижа за децата, министерства (социално дело, вътрешни работи, образование и здравеопазване), местни власти, граждански организации и практици от системата за грижи за децата.

Тази година група участници от България се включи в срещата – Малина Славова от Сдружение „Шанс и закрила“ Хасково, Гергана Енчева от Сдружение „Гаврош“ Варна, Антоанета Матеева от Ноу Хау Център към НБУ и Мирослава Георгиева и Мария Петкова от Фондация Лале.

ОЩЕ НОВИНИ ПО ПРОГРАМАТА
Абонирайте се за месечен бюлетин