Фамилни групови конференции

2017-01-03

Всички ние се раждаме и живеем в семейства. Всяко семейство е уникално, със своя култура, личности, индивидуална динамика и история. На всяко семейство се случва да  има трудности или проблеми. Има трудни ситуации, свързани с децата, младежите, родителите или възрастните хора в семейството, които могат да бъдат решени лесно с помощта на роднини и приятели. Има и случаи, в които може да е необходима помощ от здравни специалисти, образователни институции, социални услуги или други агенции.   

 Фамилната Групова конференция е начин за намиране на решение на различни проблеми, при който деца, родители, членове на разширеното семейство, приятели се събират, за да направят план. Тя основава се на стара, традиционна и лесна за разбиране концепция – силата на семейния кръг. Фамилната конференция дава възможност на семейството да се събере, мобилизира собствените си сили и ресурси и изработи възможно най-добрия план за преодоляване на проблема на дете или друг човек от семейството. Членовете на семейството вземат решенията и поемат отговорността. Професионалистите не решават – те предлагат необходимата информация, подкрепа и услуги. 

Фондация Лале постави началото на прилагането на метода Фамилни групови конференции в България през 2011 година с програма "Вяра в семейството" с изключителното партньорство на Eigen Kracht Centrale. Фондация Лале е активен член на Европейската мрежа за Фамилни групови конференции.

 

Последна новина

22.03.2024
Научено и споделено

Европейската мрежа ФГК има своя пролетна виртуална среща от няколко години. Това събитие е много полезно за учене и споделяне между срещите на живо. Фондация Лале бе домакин и организатор на срещата, която се проведе на 14 и 15 март. Заедно с около 30 колеги от 11 европейски страни говорихме за актуални новини и нови идентифицирани теми. Основните въпроси  в сесиите Отворено пространство включваха медиация по време на подготовка – техники / методи прилагани от колеги; справяне с конфликти в семейството; опит в страни, където въвеждането на подхода е от скоро – затруднения и възможности за подкрепа; ФГК в случай на домашно насилие – представяне на случай, в който бащата е убил майката; глобални тенденции – промени в начина на комуникиране на хората; съпротиви на семейството; какво правим когато „важна“ ФГК фигура напуска сцената.

ОЩЕ НОВИНИ ПО ПРОГРАМАТА
Абонирайте се за месечен бюлетин