Проект TRACEUS

2020-12-17

Проект „Европейски традиции, рецепти и кухня с помощта на смартфони (TRACEUS)“ е жива лаборатория за социални и технологични дейности. Идеята е да работим за повишени знания и нови технологични умения през споделяне на кулинарни традиции. Партньорството обединява Dublin City University (DCU) от Ирландия, Фондация Лале от България, E-Seniors: initiation des seniors aux ntic association от Франция, Universidad de Castilla - la Mancha от Испания, Centre for advancement of research and development in educational technology (CARDET) от Кипър и MEDITER - Reseau Euro-Mediterraneen pour la cooperation a.i.s.b.i. от Белгия.

Основната цел на проекта е да повишим социалната интеграция на възрастни хора (над 55 години) от различен произход, които споделяйки кулинарни традиции да подобрят уменията си за ползване на цифрови технологии.

В съвременния свят на високи технологии запазването на културното ни наследство и насърчаването на културното многообразие е важно и необходимо. Кухнята на една страна отразява нейните уникални история, начин на живот, ценности и вярвания. Националната кухня е резултат на междукултурен обмен в продължение на векове, тя свързва поколения и общности. Храната е мост, който помага на имигранти да намерят своето място в новото общество и обединява хора от различни култури. Изследването и доразвиването на културното значение на храната и храненето ще се фокусира върху социалните ценности, значения, вярвания и споделяне, а не върху диетични изисквания и хранителни стойности.

Ще бъде разработена иновативна обучителна програма и онлайн платформа, които ще дадат възможност на възрастни хора да станат автори и създатели на филми. С използване на нови технологии и менторска подкрепа, те ще разработят иновативни дигитални кулинарни материали под формата на малки онлайн видеоклипове, чрез своите смартфони. Материалите ще бъдат със свободен достъп. Те ще бъдат представени на национално събитие заедно със специално разработени насоки за повишаване на компетенциите и разпространение и мултиплициране на резултатите от проекта за представители на НПО, които работят с възрастни хора.

Проектът е финансиран в рамките на програма Еразъм+ на Европейската комисия. Дейностите ще се провеждат паралелно в изброените шест държави от 2020 до 2022 година.

Последна новина

21.01.2021
Ако сте над 55 години, имате готварски умения, вълнувате се от кулинарни рецепти, които искате да споделите, имате смартфон, интернет и свободно време – пишете ни!

Фондация Лале започва работа по нов вълнуващ партньорски проект TRACEUS, съфинансиран по програма Еразъм+ на ЕС. Името е съкращение от „Европейски традиции, рецепти и кухня с помощта на смартфони“.

Идеята ни е да насърчим възрастни хора и чужденци, живеещи в България, да опишат и споделят свои кулинарни и културни традиции с видеоклипове, чрез лесно достъпна смартфон технология. Ние ще помогнем за създаването на видеоклипове с рецепти, които ще бъдат събрани и достъпни на онлайн платформа в шест европейски страни.

Първо ще предложим обучение за това как се правят видеоклипове за споделяне на рецепти и истории за тези рецепти. След това, когато участниците са направили видеоклипове (и са споделили вкусни рецепти), ще поканим всички на обща официална заключителна среща, на която да ги представят, и ще ги популяризираме в социалните медии.

В момента търсим малък брой доброволци - българи и чужденци, живеещи в България, на възраст над 55 години, с чиято помощ да направим обучението максимално полезно и удобно за възрастни потребители.

Ако Ваши близки или приятели (на възраст над 55 години) или Вие самите, имате готварски умения, вълнувате се от кулинарни рецепти, които искате да споделите, и имате смартфон, интернет и свободно време – включете се в интересните дейности. Ще научите как и ще представите любимата си рецепта, като сами я заснемете и разкажете историята й. Пишете ни на mgeorgieva@tulipfoundation.net.

ОЩЕ НОВИНИ ПО ПРОГРАМАТА
Абонирайте се за месечен бюлетин