Опит за системно мислене в условия на пандемия
13.05.2020
Десет основни принципи за закрила на уязвими деца и семейства по време на глобална пандемия.

Преди два месеца в света започна пандемия, което беше и още е нещо съвсем ново за всички нас. Никой не знаеше какво и как се прави. Много хора в България загубиха изцяло или значителна част от приходите си. Промени се работното място на много други, които се трудят от вкъщи. Затворени са детски градини и училища. След кратко колебание множество граждански и бизнес организации започнаха различни целенасочени дейности за подкрепа на деца, семейства, хора с увреждания, жени и момичета, хора без доходи, цели общности, болници.

Предизвиканите от пандемията ограничителни мерки промениха драстично и внезапно ежедневието на всеки от нас, но особено много засегнаха децата. Пандемията застрашава права на децата в целия свят. Тя носи сериозни рискове за тяхното здраве, образование, достъп до основни нужди и услуги като храна, закрила и социално взаимодействие с членовете на семействата им, учители, връстници и общност.

Сега вече е време за системно мислене и системна робота. Затова споделяме това кратко четиво, което представя някои Основни принципи за закрила на уязвими деца и семейства по време на глобална пандемия, които могат да бъдат много полезни при планиране на вашите действия. Всяка организация със сигурност има своите водещи принципи и ценности. Описаните тук не са нови или в противоречие с вече приетите. Те са подредени така, че да бъдат от полза в настоящата кризисна ситуация, която (както разбираме) може да продължи доста дълго.

Например – фокус върху децата, семействата и общността, и техните нужди и възможности. Работа заедно с членове на семейството и третирането им като активни участници в целия процес на подкрепа, а не като към пасивни получатели.

Заедно ще се справим!

Абонирайте се за месечен бюлетин
Подкрепете ни