Проект на месеца

2015-07-20

Проект на месеца представя разнообразни успешни проекти, реализирани  от местни организации в цялата страна с финансовата подкрепа на Фондация Лале.

Последна новина

31.10.2013
Народно читалище „Васил Христов – 1927”, с. Рупци, община Червен бряг

Целта на проекта ни беше да направим център за възрастни хора и младежи в село Рупци, където да има условия за общуване между поколенията, за разширяване на социалните контакти, за организиране на различни занимания, срещи и разговори. 

След като направихме ремонт на помощение в читалището, там бе обособен Дневният център. Тoй се посещава от всички желаещи от селото без значение на възраст, пол, етнос и интереси. Организирахме обучения за работа с компютър и интернет за желаещите възрастни хора. В обученията, които се проведоха с помощта на младежи-доброволци от селото, се включиха около 30 човека. За по-малко от една година в Дневния център проведохме 9 образователни лекции, 5 състезания, 3 изложби, 2 театрални постановки. Желаещите да ползват компютрите и да играят на тенис на маса се оказаха повече от капацитета на Центъра. Интерес към него проявяват дори хората от съседното село, където няма читалище. 

В бъдеще ще насочим усилия към поддържане на Центъра със средства на читалището и с доброволен труд на жителите на село Рупци. До края на месец октомври предстои провеждането на благотворителен концерт, а събраните средства ще бъдат използвани за дейностите на Дневния център. Работата му продължава целогодишно и той се оформя като средище, където организираме различни чествания от културния календар на общността. Планираме да осигурим едно работно място, като вече сме подали необходимите документи в Бюрото по труда. 

За нас този проект е иновативен метод за преодоляване на социалната изолация на възрастните хора в малките населени места. Затова ще продължим да популяризираме нашата дейност и да привличаме партньори. 

Народно читалище „Васил Христов – 1927”
Анета Архангелова 
Ул. Георги Димитров 51 
С. Рупци, 5994 
Общ. Червен бряг 
Обл. Плевен 
Тел. 0878 179 571 
chitaliste_ryptsi@abv.bg

ОЩЕ НОВИНИ ПО ПРОГРАМАТА
Абонирайте се за месечен бюлетин